Hindistan’dan Rafale savaş uçağı tedariki

Hindistan Donanması’nı yeni nesil bir savaş uçağı ile donatmak için Rafale’nin seçildiği duyuruldu.

Hindistan, envanterindeki eskiyen Rus MiG-29K savaş uçaklarını değiştirmek amacıyla ihale düzenlemişti. İhaleye Fransa’dan Rafale-M ve Amerika Birleşik Devletleri’nden Boeing şirketinin geliştirdiği Boeing F/A-18E/F Super Hornet katılmıştı. Her iki savaş uçağı da 2022 yılı başlarında Hindistan Donanma Kuvvetleri tarafından denenmeye başlanmıştı. İki uçakla ilgili ayrıntılı bir rapor Aralık 2022’de Hindistan Savunma Bakanlığı’na sunulmuştu. Her iki savaş uçağı da Hindistan’ın Goa’daki deniz üssü olan INS Hansa’da test edilmişti.

Bu bağlamda Hindistan Hükümeti, Hindistan Donanması’nı yeni nesil bir savaş uçağı ile donatmak için Rafale’nin seçildiğini duyurdu. Yarışmanın ardından alınan bu karar Rafale’nin Hindistan Donanması’nın operasyonel gereksinimlerini tam olarak karşıladığını ve uçak gemisinin özelliklerine uyduğunu göstermektedir.

Hindistan Donanması bu sipariş ile 26 adet Rafale-M savaş uçağı tedarik edecek. Bu bağlamda Hindistan’ın halihazırda hizmette 36 adet Rafale savaş uçağı bulunmakta. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dassault Aviation Yönetim Kurulu Başkanı Eric Trappier, “Hindistan Kuvvetleri ile ortaklığımızın 70. yıl dönümünü kutlarken, Hindistan yetkililerine bu yeni güven işareti için teşekkür etmek istiyorum ve Dassault Aviation adına, Hindistan Donanmasının beklentilerini Rafale ile tam olarak karşılayacağımıza dair söz veriyorum.” 

Hindistan, Eylül 2020’den bu yana Hindistan Hava Kuvvetleri’nde 36 adet Rafale B/C’yi kullanıyor. Bu nedenle Donanma, Ambala Hava Kuvvetleri İstasyonundaki Rafale eğitim ve bakım tesisinden yararlanma imkanına da sahip.

Görsel: Zona Militar

Rafale-M, Fransız Donanması’nın bir mancınık fırlatma mekanizmasıyla yapılandırılmış nükleer enerjili uçak gemisi Charles De Gaulle’den çalışacak şekilde tasarlandı. Aynı zamanda ABD uçak gemilerinde operasyon yapma yetkisine sahip olan ABD dışındaki tek savaş uçağıdır.

Kaynak: DefenceTürk

Hindistan’dan Rafale savaş uçağı tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum