Rusya’nın İran’dan balistik füze ve ek İHA tedarik edeceği iddiası

Rusya’nın, İran’dan kısa menzilli balistik füze ve ek İnsansız Hava Aracı sistemleri tedarik edeceği iddia ediliyor

Washington Post’un, ABD ve müttefik güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberine göre Rusya’nın Ukrayna Savaşı’nda kullanmak için İran’dan ‘gizlice’ saldırı uçağı ve karadan karaya füze tedarik ettiğini belirtti. Son günlerde bazı haber kuruluşları, Ukrayna hedeflerine yönelik saldırılarda kullanılan İran yapımı İHA’ların enkazlarının fotoğraflarını yayımlamaktaydı.

ABD’li bir yetkiliye göre, İran, Moskova’ya iki tür İran karadan karaya füze de dahil olmak üzere ek silah sevkiyatı tamamlamak 18 Eylül’de Rusya’ya yetkililer gönderdi. Yetkili, görüşmeler sonucunda İran yapımı kısa menzilli balistik füzesi olan Fateh-110 ve Zolfaghar füzelerinin ilk sevkiyatını hazırladığını iddia etti.

Fateh-110 kısa menzilli balistik füzesi Görsel: NEXTA

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, Portekiz Dışişleri Bakanı Joo Gomes Cravinho ile yaptığı görüşme sonrasında, “İran İslam Cumhuriyeti Ukrayna’daki savaşta kullanılmak üzere Rusya’ya herhangi bir silah sağlamadı ve sağlamayacaktır. Krizin her iki tarafının silahlandırılmasının savaşı uzatacağına inanıyoruz.” açıklamasında bulundu. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise Batı basınında çıkan haberler için ”sahte haberler” ifadesini kullandı.

 Ukrayna’da İran menşeili Mohajer-6 SİHA düşürüldü

Ukrayna Hava Kuvvetleri 24 Eylül 2022’de Rusya tarafından kullanılan İran menşeili Mohajer-6 S/İHA’nın düşürüldüğünü açıklamıştı. Konuyla ilgili mil.in.ua’da yer alan habere göre Mohajer-6’nın hava savunma füzesi (Enkazdaki sağlamlık oranına bakıldığında MANPADS olması muhtemeldir) ile düşürüldüğü tahmin ediliyordu.

Mohajer-6 (Görsel: İran Savunma Bakanlığı)

İran tarafından geliştirilen Mohajer-6; İstihbarat-Gözlem-Keşif (İGK) ve 4 adede kadar taşıyabildiği minyatür mühimmatlarla saldırı görevlerini icra edebilmektedir. 12 saat havada kalış süresi, 600 kg azami kalkış ağırrlığı ve 200 km/sa azami hıza sahip Mohajer-6 2017’de ilk uçuşunu yaptı. Rusya, Mohajer-6 ile benzer görev profiline sahip silahlandırılmış Forpost-R’yi de Ukrayna’da kullanmıştı.

Kaynak: DefenceTürk

Rusya’nın İran’dan balistik füze ve ek İHA tedarik edeceği iddiası Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum