Avrupa’nın Yeni Nesil Tanklarına Bakış

“Yeni nesil tanklar İHA’lara karşı savunma sistemlerine sahip olmalarına ek olarak İHA’ları kendi avantajlarına uygun olarak da kullanmaya çalışmaktadır.”

Yusuf Emir Işık

1967 yılından beri 2 yılda bir Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Eurosatory Fuarı bu yıl da ziyaretçileriyle buluştu. Nord Villepinte Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuar kapsamında farklı firmalar yeni nesil ürünlerini tanıttı ve sergiledi. Bu yazıda ise fuar kapsamında sergilenen yeni nesil tanklar ele alınacaktır.

Rheinmetall KF51

Almanya merkezli Rheinmetall tarafından geliştirilen KF51 Panther, 130 mm topa sahip olmakla birlikte, üstün atış gücü sunan tüm silah sistemleri tamamen dijitalleştirilmiş NATO Genel Araç Mimarisi (NGVA) ile komutan, nişancı ve atış kontrol bilgisayarına bağlanmaktadır. Bu durum ise mürettebatın durumsal farkındalığına katkıda bulunmakta ve saldırı-savunma yeteneklerini güçlendirmektedir.

Ana silah olarak 130 mm Rheinmetall Future Gun System (FGS) kullanan KF51 Panther, uzun menzilli saldırılar ve birden fazla hedefe karşı yoğunlaştırılmış ateş gücü sağlamak için başka silah seçeneklerine de sahip olacaktır. Bu kapsamda tank, 20 adet mühimmat kapasiteli otomatik yükleme sistemini barındırmaktadır. Panther, FGS ile birlikte kinetik enerjili mühimmatlara ek olarak parçacıklı mühimmat ateşleme yeteneğini de bulundurmaktadır. Rheinmetall tarafından aktarıldığı üzere FGS, uzak mesafeli atışlarda 120 mm top sistemleriyle karşılaştırıldığında yüzde 50 daha başarılı bir isabet oranı sunmaktadır. Yeni namlunun uzunluğu namlu çapının 52 katı (6.760 milimetre/L52) olmakla birlikte, bu bağlamda namlu fütüristik bir yapıya sahip olsa da bu durumun namlunun verimliliğine etkisinin bulunup bulunmadığına dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

Hero-120 dolanan mühimmata da sahip olan KF51, görüş hattının ötesindeki hedeflere saldırı yeteneğine de sahip olacaktır. Hero-120; tanklar, zırhlı araçlar, beton tahkimatlar ve kentsel alanlardaki diğer hafif hedeflere anti-zırh, anti-materyal ve anti-personel nokta vuruşlu saldırılar gerçekleştiren yüksek hassasiyetli akıllı bir dolanan mühimmat sistemidir. Ek olarak 60 dakika havada kalabilen Hero-120’nin tank mürettebatı tarafından istihbarat, keşif ve gözetleme (ISR) faaliyetlerinde de kullanılması planlanmaktadır. 12.7mm eş eksenli uzaktan komutalı silah sistemine de sahip olan Panther, günümüzde tanklara karşı oldukça etkili olan drone tehdidine karşı koruma sağlaması beklenmektedir.

Panther; aktif, reaktif ve pasif koruma teknolojilerini bir araya getiren tam entegre, kapsamlı, ağırlığı optimize edilmiş koruma konseptine sahiptir. Rheinmetall tarafından paylaşılan verilere göre Üst Saldırı Koruma Sistemi (Top Attack Protection System/TAPS) ile birlikte “top attack” olarak nitelendirilen ve genellikle üçüncü nesil güdümlü tanksavar füzelerinin kullandığı üstten gelen saldırılara karşı koruma sağlanmaktadır. Ancak sistemin çalışma prensibi ile ilgili paylaşılan bir bilgi olmadığı için bu konuya yönelik şüpheler devam etmektedir. Sis/gizleyici sistemlerine de sahip olan KF51, düşman ateşini algılamak için ek sensörler de barındırmaktadır.

KNDS Geliştirilmiş Ana Muharebe Tankı (EMBT)

EMBT, Leopard 2A7 şasesi ve Leclerc taretinden oluşan teknoloji gösterim prototipi olarak ilk defa Eurosatory 2018’de sergilenmiştir. Eurosatory 2022 fuarında ise “2. nesil” olarak tabir edilen yeni bir prototip EMBT prototipi görücüye sunulmuştur.

Almanya merkezli Krauss-Maffei Wegmann ve Fransa merkezli Nexter Systems ortaklığında kurulan KNDS tarafından geliştirilen tank, motor, sürüş ve atış kontrolde dijitalize edilmiş sistemlere sahiptir. Bu bağlamda EMBT, farklı konfigürasyonlarla 2, 3 veya 4 kişilik bir mürettebatla tankın kullanımına olanak sağlamaktadır. Drive-by-Wire sistemi kullanan EMBT’de insansız sürüş ve insanlı-insansız sistem işbirliği için de yeni kapılar aralamaktadır.

LIDAR, LWL, Elektro-Optik, radar ve benzeri sistemlerle durumsal farkındalık sağlayan EMBT, koruma açısından aktif, reaktif ve pasif yöntemlerden faydalanıyor. Güdümlü mühimmatlara karşı reaktif zırha ek olarak Trophy Aktif Koruma Sistemi ile korunan EMBT’nin öz koruma bazında sahip olduğu en kritik yeniliklerden biri ise KNDS’nin Fransız ortağı Nexter tarafından geliştirlen ARX-30 30×113 mm Uzaktan Komutalı Silah Sistemidir. Kompakt bir mühimmat kullanan UKSS ile yaklaşma tapalı mühimmat aracılığıyla dolanan mühimmatlara ve yakın mesafedeki İHA’lara karşı koruma sağlaması hedeflenmektedir. Bu mühimmatların tespiti için nasıl bir yol izleneceğine yönelik net bir açıklama bulunmazken bunun tank üzerinde bulunan aktif koruma sisteminin radarları tarafından yapılması beklenmektedir.

Ateş gücü bakımından da birçok güncelleme bulunduran EMBT, 22 adet 120 mm mühimmat alabilen otomatik dolduruculu bir tarete sahiptir. 120 mm top kullanan taret gelecekte ortaya çıkacak daha yüksek ateş gücüne sahip 140 mm top ile de kullanılabilecektir. Tarette 120mm topa ek olarak ARX-30 30×113 mm UKSS, 7.62 mm UKSS bulunmaktadır.

Nexter Leclerc XLR

Leclerc tankı halihazırda Fransız Ordusu tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. 1991 yılında Ar-Ge çalışmalarına Nexter tarafından başlanan tank, Birleşik Arap Emirlikleri envanterinde de yer almaktadır. 120 mm namluya sahip tankta gövde içi 12,7 mm ve elle kumanda edilebilen 7,62 mm makineli tüfek bulunmaktadır. Otomatik hedef takip sistemi bulunan tank, 6.88 metre uzunluğa, 3.6 metre yüksekliğe sahiptir. 56,5 tonluk ağırlığa sahip olan tank, 550 km menzile sahiptir.

Kaynak: DefenceTürk

Avrupa’nın Yeni Nesil Tanklarına Bakış Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum