Avrupa Birliği Ukrayna’ya savaş uçağı gönderecek

AFP haber ajansı tarafından aktarıldığı üzere Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borell, Rus işgaline karşı Ukrayna’ya savaş uçağı göndereceğini açıkladı. Borell, 27 Şubat 2022’deki basın toplantısında konu üzerine “(Ukrayna’ya) Mühimmat yanında savaş uçağı da sağlayacağız. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna’nın kullanabileceği nitelikte savaş uçaklarına ihtiyacı olduğunu söylemişti, bazı Avrupa ülkelerinde bu tür uçaklar mevcut” ifadelerinde bulundu.

Ukrayna Ordusu’na ait Mig-29 savaş uçakları

AB Parlamentosu Danışmanı Alexandre Krauss ise resmi Twitter hesabı üzerinden gönderilen ilk uçakların Ukrayna hava sahasına girdiğini açıkladı. Ukrayna Hava Kuvvetleri’nde ve eskiden Varşova Paktı’na mensup olan bazı Avrupa ülkelerinde halen Mikoyan MiG-29 savaş uçaklarının kullanılması veya yedek unsur olarak bulundurulmasının yanında Borell’in açıklamaları gönderilen uçakların Mikoyan MiG-29 olma ihtimaline işaret ediyor.

Söz konusu ülkelerden envanterlerinde bulunan MiG-29’larının durumu itibariyle Slovakya, Polonya ve Macaristan dikkat çekmektedir. Polonya Hava Kuvvetleri’nde 23 adet, Slovakya Hava Kuvvetleri’nde 10 adet MiG-29 bulunurken Macaristan MiG-29’larını emekliye ayırsa da yedekte tutmaktadır. Eskiyen MiG-29’larını Polonya F-35A, Slovakya F-16V ile değiştirecekken Macaristan JAS-39C/D Gripen ile değiştirmiştir. Bu durum da gönderilen uçakların MiG-29 olma ihtimalini güçlendirmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Avrupa Birliği Ukrayna’ya savaş uçağı gönderecek Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum