Rus Donanmasına kamikaze İDA ile saldırı gerçekleştirildi

Saldırı Kamikaze İDA ve İHA’lar kullanılarak gerçekleştirildi. Saldırı bizzat fail araçlar tarafından kayıt alınarak sosyal medyada yayınlandı.

29 Ekim akşamı Ukrayna’ya ait İHA’ların yardımıyla, insansız kamikaze su araçları Sivastopol limanına saldırı gerçekleştirildi. Sivastopol limanı Rus donanmasının Karadeniz’deki ana limanı olarak kullanılıyordu. Saldırı sonrası limanda büyük patlamalar ve yangın çıktı. Saldırı sonucunda Rus donanmasına ait bir fırkateyn, bir çıkarma gemisi ve mayın karşı tedbir (MCM) gemisinin de dahil olmak birkaç savaş gemisi vurulduğu iddia ediliyor. Söz konusu saldırılar kamikaze İDA tarafından kayıta alındı ve sosyal medyada yayınlandı. Çekilmiş görüntülerden saldırıya uğrayan gemilerden birinin Amiral Grigorovich sınıfı bir fırkateyn olduğu tespit edildi. Geminin kamikaze İDA’ya ateş açıldığı görüldü. Güvenilir kaynakların aktardığı bilgiye göre geminin Amiral Makarov olabileceği iddia ediliyor.

Amiral Makarov fırkateni, Slava sınıfı kruvazör olan Moskva’nın vurulmasından sonra Karadeniz donanmasının sancak gemisi olarak atanmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı’nın resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada, saldırıda sadece bir mayın karşı tedbir (MCM) gemisi olan Ivan Golubets’in hafif hasar gördüğünü belirtildi. Açıklamanın devamında Ukrayna’nın saldırıda 9 İHA ve 7 insansız deniz aracı kullandığı açıklandı. Limandan yükselen siyah dumanın ise yapılan bir tatbikattan çıktığı ifade edildi. Saldırıya dair insansız hava araçları tarafından da yapılan kayıtlar sonrası sosyal medyada paylaşılması üzerine vurulan unsurların bununla sınırlı olmadığı söylenebilir.

Sivastopol valisi saldırıdan sonraki gün yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin sabah başlayan insansız deniz aracını da içeren bir İHA saldırısını püskürttüğünü açıkladı. Yayınlanan videolarda Rus kuvvetlerine ait helikopterlerin bölgede uçarak denize ateş ettiği patlamaların oluştuğu görülüyor. Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı bir diğer açıklamada: “Sivastopol’un dış kara yoluna yapılan terör saldırısını püskürtmek için Karadeniz Filosu’nun deniz silahları ve deniz havacılığı ile dört insansız deniz aracı imha edildi, iç kara yolunda üç cihaz daha imha edildi. ifade edildi. Ayrıca saldırı sebep gösterilerek Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekildiğini duyuruldu. Saldırı hakkında Ukrayna tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Rusya donanması savaşın başından bu yana deniz cephesinde yoğun kayıplar vermekte. Deniz gücü olarak nitelik ve nicelik olarak Ukrayna donanmasından büyük olan Rus donanması buna rağmen yoğun kayıplar veriyor. Savaş öncesi Rusya halihazırdaki donanmasına Kuzey ve Baltık filosundan çıkarma gemilerini getirmişti. Bunun yanında 2 tane de Kilo sınıfı denizaltısını Karadeniz’e getirmişti. Buna rağmen Rus donanması ana limanında denizden gelen tehditlere karşı savunmasız olduğu görüldü.

Rus donanması insansız deniz araçları kullanımı konusunda çalışmalar yapıyordu. Bunun için Fransa’dan 2 adet French Inspector MK2 insansız deniz aracı alındı ancak sistem “beğenilmedi”. Birkaç yıl önce Rus Donanması, Iskatel (Searcher) İDA’yı test ediyordu ancak sahada herhangi izine rastlanılmadı.

Bu saldırı sonucunda İnsansız deniz araçlarının askeri liman ve deniz araçları için oluşturduğu tehlikenin ne boyutta olduğuna dair ciddi bir örnek oldu. Üstelik bu saldırı İHA’ların görsel desteği ile saldırının daha etkili olduğu söylenebilir.

Kaynak: DefenceTürk

Rus Donanmasına kamikaze İDA ile saldırı gerçekleştirildi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum