ABD’nin hafif tank tedarikinde üretim sözleşmesi imzalanabilir

ABD, yaklaşık 9 yıldır planlamasını yaptığı modern ve hafif tanklar için son evreye yaklaştı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk olarak 2013 yılında adımları atılan geniş çaplı modernizasyon stratejileri bağlamında yürütmekte olduğu MPF (Mobil Korumalı Ateş Gücü) programı ihalesinde ilk imzaların atılmasına az bir süre kaldığı bildiriliyor. Defense News tarafından da aktarıldığı üzere ABD Ordusu, iki şirketle yürütülmekte olan hafif tank rekabetinin gidişatından memnun, hizmet satın alma ve program yetkililerine göre bu yaz bir üretim sözleşmesi imzalanması muhtemel.

ABD ordusu, zırhlı araçların muharebe alanlarındaki güncelliğini korumak ve ordu için sürekliliğini sağlamak için 2013 yılında ilk girişimini başlatmıştı. 2013 yılında ABD Ordusu resmi sitesinde yayınlanan bir rapora göre piyade tugaylarının, “mobil, korumalı, doğrudan taarruz kabiliyeti” sağlayan ve yakın tehditlere karşı yeteneklere sahip bir savaş aracı bulunmuyordu. Bu açığı kapatmak için BAE Systems ve General Dynamics Land Systems, muharebe aracı stratejisinde tanımlanan, ordunun gelecekteki MPF ihtiyacını karşılamak üzere 12 adet prototip oluşturmak için 2014 ve 2018 yılları arasında seçildiler.

MPF programı kapsamında General Dyamics’e ait prototip

ABD’nin bu stratejisi aynı zamanda, programın mühendislik, üretim geliştirme ve üretim aşamaları için, 2014-2018 mali döneminde beklenen bütçe baskılarıyla başa çıkmak için bu aşamalarda iki tedarikçi arasında önceden belirlenmiş rekabet yerine tek bir tedarikçinin seçilmesinin gerekliliğinin altını çizmişti. 2018 yılına gelindiğinde ise General Dynamics, ilk prototipin tanıtımını yapmıştı.

İlerleyen süreçte ABD Deniz Piyadeleri (USMC) yakın bir gelecekte Ana Muharebe Tanklarını (AMT) envanterden çıkarma kararı almıştı. USMC’nin yeni odak noktası Pasifik bölgesine uygun olarak yüksek tonajlı Abrams tanklarını envanterden çıkararak daha hızlı ve hafif platformlara yönelmekti. Bu bağlamda Amerikan Deniz Piyadeleri tarafından yayınlanan Force Design 2030 raporunda eski nesil sistemlerin elden çıkarılması önerilmişti. Rapora göre 2018-2019 yılları arasında yürütülen bir dizi sanal tatbikat ve eğitim; Çin gibi denk sayılabilecek rakiplerle mücadelede hayatta kalmakta zorluk çekecek tankları ve modası geçmiş birimleri ve ekipmanları elden çıkarma kararını bildirmesinde etkili oldu.

Bu yapay zeka destekli sanal tatbikat ve eğitimlerde Amerikan Deniz Piyadeleri; ilk ateş eden birimin yani tank unsurlarının savaş alanında, düşman hassas ateş menzili dahilinde kalacağından dezavantajla karşı karşıya kalacağını belirtiyor. Bu bağlamda pozisyonlara hızla manevra yapacak kuvvetlerin daha işlevsel olduğu bilgisi raporda yer almıştı.

BAE Systems’in diskalifiye edildiği iddia edildi

2020 yılının Nisan ayı içerisinde General Dynamics, 105 mm topa sahip yeni bir konsept tanıttı. 120 mm top da entegre edilebilen araç 38 ton ağırlığındaydı. Program kapsamındaki iki şirketten biri olan General Dynamics, ilk prototipi tanıtırken BAE Systems planlanan tarihte prototipi teslim etmedi. Janes’in aktardığı üzere prototipin planlanan teslim tarihinden bir buçuk yıl sonra BAE Systems, son ‘hafif tank’ prototipini Şubat ayı başlarında ABD Ordusu’na teslim etti. Son yaşanan gelişmelere göre BAE Systems’in geciktirmiş olduğu teslim tarihi sonucunda şirketin uyumsuzluk sorunları nedeniyle rekabetten diskalifiye edildiği iddia edildi. Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da bilgi sahibi iki endüstri kaynağı bu durumu Janes’e onayladı.

GDLS’nin Mobil Korumalı Ateş Gücü girişi, Ajax şasisine ve M1 Abrams tankıyla aynı ateş kontrol sistemine sahip bir tarete sahiptir.

Olası bir karar GDLS’i Mobil Korumalı Ateş Gücü (MPF) sözleşmesi için hala yarışan tek rakip olarak bırakıyor. Ordunun Kara Savaş Sistemleri Program Yürütme Ofisi Halkla İlişkiler Direktörü Ashley John yaptığı açıklamada ABD Ordusu’nun bireysel tekliflerin durumu hakkında yorum yapamadığını, Kaynak seçim sürecinin hala devam ettiğini ve ordunun 2022’nin ortalarında nihai bir üretim seçimi yapmayı beklediğini ve 2025’te ilk birlik donanımlı dönüm noktasına ulaşacağını ifade etti.

Ordu, başlangıç itibariyle 28 tane daha üretme ve 8 prototipi güçlendirme seçeneğiyle birlikte 26 araç inşa etmeyi planlıyor. Ordunun satın alma şefi Doug Bush Washington’daki McAleese & Associates savunma konferansında MPF programının durumu hakkında yaptığı açıklamalarda,  MPF yarışmasından memnun olduğunu belirtirken,

“Her zaman bir konuma bir tane ile gelirsin. Abrams tanklarını yapan iki kişi yoktur. Tam bir test yelpazesinden geçen prototipler, sınırlı kullanıcı testleri, asker temas noktalarından geçen yarışmadan ihtiyacımız olanı aldık. Ordu, rekabetin faydalarını zaten fark etti ve olan her şeyi açıklayabildiğimizde, sanırım bu konuda uzun bir rekabetimiz olduğunu göreceksiniz. Yani bence oraya oldukça iyi geldik.”

ifadelerine yer verdi.

General Dynamics Land Systems UK tarafından üretilen ZMA. Şirket, bu ZMA şasisini yeni hafif tanka entegre etti.

Bush, MPF programının birkaç gözetim konseyi incelemesinden geçtiğini ve bu sefer Ordunun, MPF programında görevlendireceği birimlerin miktarlarını ve türlerini değerlendirdiğinin de altını çizdi. 2021’de sistemler, Kuzey Carolina, Fort Bragg’daki 82. Hava İndirme Tümeni ile bir askerî araç değerlendirmesinden geçti ve bu sırada askerlere MPF konseptini doğrulamak ve hizmetin muharebe için taktikleri, teknikleri ve prosedürleri nasıl geliştirmesi gerektiği konusunda geri bildirim sağlamakla görevlendirildi.

BAE Systems’in tasarımı, yeni yetenekler ve bileşenlerle güncellenmiş bir M8 Buford zırhlı silah sistemidir. Şirket, koronavirüs pandemisi nedeniyle bazı prototip üretim gecikmeleri yaşadı ve GDLS’den aylar sonra asker değerlendirmesi için sistemler teslim etti. İki prototip önemli ölçüde farklıydı. GDLS, Abrams ana muharebe tankında bulunan atış kontrol sisteminin en son sürümünü içeren bir taret ile birlikte yüksek performanslı bir güç paketi ve gelişmiş bir süspansiyona sahip yeni, hafif bir şasi sundu.

Kaynak: DefenceTürk

ABD’nin hafif tank tedarikinde üretim sözleşmesi imzalanabilir Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum