ABD’den THAAD füze savunma sistemi tedariki

ABD Füze Savunma Dairesi, Lockheed Martin’e THAAD füze savunma sistemi siparişi verdi.

Amerika Birleşik Devletleri Füze Savunma Dairesi (MDA) Lockheed Martin ile yaptığı 74.1 milyon dolar değerindeki anlaşma kapsamında, THAAD yüksek irtifa füze savunma sistemi ve komuta sistemi tedarik edecek. Anlaşma ile ilgili konuşan Lockheed Martin Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi Daire Başkanı Dan Nimblett:

”Deneme uçuşlarında tam puan alan ve muharebe kabiliyeti halihazırda kanıtlanmış bir sistem olan THAAD, yapılan yeni anlaşma ile birlikte ABD Ordusu’nun yüksek irtifa hava savunma ekosisteminde yerini sağlamlaştıracak.”

ifadelerini kullandı. ABD Ordusu tarafından son anlaşma yapılana kadar 7 adet batarya siparişi verilmiş ve ilk batarya 2008 yılında teslim alınmıştı. Son sipariş ile birlikte ABD, sekizinci THAAD yüksek irtifa füze savunma sistemini teslim alacak.

THAAD füze savunma sistemi

1992 yılında Lockheed Martin tarafından balistik füzelere karşı hava savunma görevi icra etmek üzere geliştirilmeye başlanan THAAD yüksek irtifa füze savunma sistemi, 1995 yılında test faaliyetlerine tabi tutulmaya başladı. Yapılan 6 test atışı sonrası 1999 yılında ilk kez hedefi başarıyla imha edebilen sistem, azami 200 kilometre  menzile ve 150 kilometre irtifaya sahip.

Hava üslerinin ve insan nüfusunun fazla olduğu bölgelerde, katmanlı hava savunma sisteminin bir parçası olarak üst katman koruma görevi odaklı geliştirilen sistem, ekso ve endo atmosferik tabakadan gelebilecek tehditleri imha etme yeteneğine sahiptir. Tipik bir THAAD bataryası her biri sekiz adet füze taşıyan 9 füze lançeri taşıyıcısı, iki adet seyyar taktik harekat komuta merkezi, ve bir adet de yer tabanlı radar sisteminden oluşur. 6.17 metre uzunluğa, 900 kilogram ağırlığa sahip füze, Pratt & Whitney Rocketdyne üretimi tek kademeli katı yakıt motorunu kullanmaktadır.

 

Kaynak: DefenceTürk

ABD’den THAAD füze savunma sistemi tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum