İsrail’den Estonya’ya dolanan mühimmat tedariki

Estonya, Israel Aerospace Industries (IAI) ile dolanan mühimmat tedariki için bir anlaşma imzaladı.

Estonya, Israel Aerospace Industries (IAI) ile gelişmiş uzun menzilli dolanan mühimmatı tedarik etmek için bir anlaşma imzaladı. Bahse konu anlaşma Estonya’nın şimdiye kadar yaptığı en pahalı savunma tedariklerinden biri. Uzun menzilli dolanan mühimmat tedariki, Estonya’nın dolaylı ateş kabiliyetlerini önemli ölçüde artırarak savunma kabiliyetini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, şu ifadeleri kullandı:

“Uzun menzilli dolanan mühimmatlar, Estonya’nın savunma kapasitesinin gelişimine önemli bir katkıdır. Rusya, Ukrayna’daki yıkımın çoğuna dolaylı ateş yoluyla neden olduğu için, dolaylı ateşin önemi göz ardı edilemez. Bu yeni yeteneğin tanıtılması, bize düşmana daha uzun mesafeden saldırı imkanı sağlayacak. Sonuç olarak saldırı menzilimiz artacak ve bu da savunma güçlerinin düşmanı uzaktan vurabileceği anlamına gelecek.” 

IAI Harop

Israel Defense tarafından yapılan habere göre günümüzde Estonya Savunma Kuvvetleri’nin dolaylı atış kabiliyeti, çeşitli kalibreli havan topları ve kundağı motorlu obüslerle sağlanmakta. Yeni anlaşma ile birlikte 2024-2025 yıllarında savunma kuvvetleri bünyesinde çok sayıda roketatar ve uzun menzilli dolanan mühimmat birimleri de oluşturulacak.

Havadan fırlatılan dolanan mühimmat tedariki öncesinde savunma güçlerinin ihtiyaçlarına en uygun çözümün bulunması için kapsamlı bir pazar araştırması yapıldı. Estonya, öncelikle uzun menzilli saldırı yetenekleri elde etmeye odaklandı.

Kriterler arasında hassas vuruş ve geniş kapsamlı eşzamanlı saldırı yeteneği de yer alıyordu. Estonya Savunma Yatırımları Merkezi (Estonian Centre for Defence Investments/ECDI) Yöneticisi Ramil Lipp ise şu ifadeleri kullandı:

“Uzun menzilli dolanan mühimmat piyasası şu anda çalkantılı. Dağlık Karabağ çatışması ve devam eden savaş, bu tür saldırı mühimmatların yüksek etkinliğini gösterdi. Bahse konu savaşlar, bu tür sistemlerin birkaç ülke tarafından geliştirilmesine yol açtı ve yeni oyuncuların yakında pazara girmesi bekleniyor.”

Kaynak: DefenceTürk

İsrail’den Estonya’ya dolanan mühimmat tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum