Tayvan, F-5 Tiger savaş uçaklarını İHA’lara dönüştürmeyi planlıyor

Tayvan, Çin tehlikesine cevaben eskiyen F-5 Tiger savaş uçaklarını İHA’lara dönüştürmeyi planlıyor

Tayvan’da yayımlanan yerel medyanın haberine göre, Tayvan eskiyen F-5 Tiger uçaklarını İHA’na dönüştürmeyi planlıyor.  Tayvan Ulusal Chung-Shan Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (NCSIST) üyeleriyle yapılan röportajın ardından bu planlamanın yapılmaya başlandığı ifade edildi. Çin de hatırlanacağı üzere J–6 ve J-7 gibi eskiyen savaş uçaklarını feda edilebilir bir unsur olarak seri bir şekilde insansızlaştırmakta.

Zona Militar’ın haberine göre, Tayvan Yasama Yuanı’nın (Tayvan’ın tek meclisli yasama organı) Dışişleri ve Ulusal Savunma Komisyonu’nda bulunan bir yetkili envanterde bulunan F-5 Tiger savaş uçaklarının maruz kaldığı aşınma ve yıprandığı açıklamasında bulundu. NCSIST başkanı Chang Chung-Chung yapılan röportajda, komisyon üyesi yetkilinin bunun mümkün olduğunu ve F-5 Tiger uçaklarının dönüşümü için, şu anda fizibilite analizi aşamasında olduğunu ve bunu gerçekleştirmek için bir plan üzerinde çalışılacağını söyledi.

Tayvan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-5 Tiger savaş uçağı Görsel: Zona Militar

Tayvan Hava Kuvvetleri envanterindeki 40 adet F-5 Tiger avcı uçağının toplam hizmet süresi 50 yılı aşmaya yakın. Eskiyen F-5 Tiger savaş uçaklarının yenileri ile değiştirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda, Tayvan Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC) tarafından geliştirilen AIDC T-5 Brave Eagle avcı uçaklarının envantere alınması hedefleniyor. Toplamda 2,3 milyar dolarlık bir proje kapsamında Taitung Chihhang Hava Üssü’nde 33 adet ve Kaohsiung Gangshan Hava Üssü’nde de 12 adet konuşlandırmak üzere toplam 45 adet AIDC Brave Eagle T-5 Brave Eagle uçağının envantere eklenmesi düşünülüyor.

 Tayvan’dan SkyGuardian İHA tedariki

Tayvan, ABD’den FMS (Yabancı Askeri Satışlar) kanalı aracılığıyla 4 adet SkyGuardian İHA siparişinde bulundu. Araçlar ABD Hava Kuvvetleri tarafından General Atomics Aeronautical Systems’den alınarak Tayvan’a satılacak. Sipariş 4 adet İHA, 2 yer kontrol istasyonu, yedek parça ve destek ekipmanlarını kapsıyor. İki taraf arasında imzalanan anlaşmanın toplam değeri ise yaklaşık 217.6 milyon dolar. Bu miktarın 107.4 milyon dolarının Tayvan’ın yabancı askeri satış fonlarından karşılanması planlanıyor.

Çin’in saldırgan politikalarına karşı silahlanmaya devam eden Tayvan, özellikle Güney Çin Denizi’nde Çin’in askeri faaliyetleri gözlemliyor. Tedarik edilen İHA’lar, modernize edilen savaş uçakları ve sipariş edilen uçaklar ile birlikte Tayvan, bölgede daha aktif bir biçimde görev yapabilecek.

Kaynak: DefenceTürk

Tayvan, F-5 Tiger savaş uçaklarını İHA’lara dönüştürmeyi planlıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum