TÜRKSAT ile Özbekistan arasında iş birliği sözleşmesi imzalandı

TÜRKSAT A.Ş. uydu haberleşme hizmetleri kapsamında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’i bölgedeki fırsatların değerlendirilmesi için ziyaret etti. 21-22 Temmuz 2022 tarihlerinde gerçekleşen Özbekistan ziyareti; Uydu Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı. Dr. Selman Demirel, Uydu Hizmetleri Pazarlama ve Planlama Direktörü Kazım Efendioğlu ve Uydu İş Geliştirme Uzmanı Ömer Şamil Açba’nın katılımı ile gerçekleşti.

Bölgedeki fırsatların değerlendirilmesi için gerçekleşen ziyarette her iki ülkenin karşılıklı gerçekleştirebileceği iş birlikleri ve TÜRKSAT’ın sunabileceği hizmetler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Ziyarette; Özbekistan Savunma Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Bakanlığı’na bağlı UZSVIAZSPUTNIK Kurumu, Uzay Araştırmaları ve Teknoloji Kurumu, Devlet Milli Tele-Radyo Kurumu ve özel uydu hizmetleri operatörü UZSAT yetkilileri ile üst düzey görüşmeler yapıldı. Bu kapsamda taraflar arasında çeşitli işbirlikleri sözleşmeleri imzalanarak Özbekistan özelinde ve bölge genelindeki fırsatların ortak değerlendirilmesi için çalışmalara başlanılması kararlaştırıldı.

Deneyim, kabiliyet, koordinasyon: TÜRKSAT 6A

Türkiye’nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusunun geliştirilmesi ve TÜRKSAT A.Ş.’nin uydu ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacı ile başlatılan TÜRKSAT 6A Projesi’nde TÜBİTAK ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı fon sağlayıcı kurumlar olarak yer alırken, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY, ASELSAN ve CTECH firmaları yüklenici olarak görev yapıyor. TÜBİTAK KAMAG 1007 mevzuatına göre yürütülen projede uydunun son kullanıcısı olarak ise TÜRKSAT A.Ş. yer alıyor.

TÜRKSAT 6A’nın tamamlanmasıyla dünyada haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına hızlı bir giriş yapacak olmamız nedeniyle bu proje büyük önem arz ediyor. Yerli haberleşme uydusu geliştirme, üretim kabiliyeti ve teknolojilerinin kazanılması, ilk millî haberleşme uydusunun yerli imkânlarla üretilmesi amacıyla başlatılan proje ile özgün ve millî bir haberleşme uydusu geliştirerek hizmete sunmak hedefleniyor.

Asya, Avrupa ve Afrika’ya hizmet verecek

20 kanal Ku-bant faydalı yük kapasitesine sahip TÜRKSAT 6A uydusu ile Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarına geniş bant internet, televizyon yayını, noktadan noktaya veri transferi ve GSM hizmetleri gibi veri transferi hizmetlerinin verilmesi planlanıyor.

Kaynak: DefenceTürk

TÜRKSAT ile Özbekistan arasında iş birliği sözleşmesi imzalandı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum