Saab, A26 Blekinge sınıfı denizaltıların ilkinin inşasına başladı

İsveç Kraliyet Donanması için sipariş edilen A26 Blekinge sınıfı denizaltıların ilkinin inşasına başladı.

HMS Blekinge denizaltısının omurga döşeme töreni 30 Haziran 2022 tarihinde İsveç’in Karlskrona kentindeki Saab Kockums tersanesinde gerçekleşti. Blekinge, İsveç Kraliyet Donanması için sipariş edilen 2 adet A26 tipi denizaltının ilki olmaktadır.

Tören sırasında, ilk gövde bölümleri (iki büyük kıç bölümü) kaynak yapılmadan önce yan yana yerleştirildi. Program için önemli bir dönüm noktası olan törene, FMV Deniz Kuvvetleri Programları Başkanı, FMV A26 proje yöneticisi Veronica Wåtz, Saab Kockum CEO’su Lars Tossman, İsveç Deniz Kuvvetleri 1.Denizaltı Filosu Komutanı Fredrik Lindén katıldı. Tören, İsveç’in A26 olarak bilinen 2 yeni denizaltı sipariş etmesinden tam 5 yıl sonra gerçekleşti.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Saab CEO’su Micael Johansson, “Denizaltı yetkinliği, İsveç’i modern ve gelişmiş denizaltılar inşa etme kabiliyetine sahip dünyadaki birkaç ülkeden biri arasına yerleştiriyor. Tören sadece HMS Blekinge için bir dönüm noktası olmakla kalmıyor, aynı zamanda İsveç’in kapasitesini yeniden kazandığının da kanıtı. Kız kardeşi HMS Skåne’nin izinden ne zaman gideceğini sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi. HMS Blekinge denizaltısının 2027, ikinci denizaltı olan HMS Skane’nin ise 2028 yılında teslim edilmesi bekleniyor.

A26/Blekinge sınıfı denizaltılar

A26 programı 2015 yılında FMV’nin (İsveç Savunma Malzeme İdaresi) İsveç Kraliyet Donanması için 2 adet yeni nesil denizaltı siparişi vermesiyle başlatıldı. Başlangıçta Kockums gözetiminde ortaya konan planlara göre, Saab’ın Malmö ve Karlskrona’daki mühendisleri, denizaltının tasarımı üzerinde yoğun bir şekilde çalıştı.

Saab, 2021 yılının Ağustos ayında İsveç Savunma Malzemesi İdaresinden (FMV) 2 adet denizaltının geliştirme ve üretimine devam etmenin yanı sıra yeteneklerini genişletmek için bir sipariş daha aldı. Blekinge sınıfı, 2.000 ton deplasmana sahip 65 metre uzunluğunda modern bir denizaltıdır. Stirling havadan bağımsız tahrik sistemi ile donatılmış olan denizaltı, 18 günden fazla su altında kalabilmektedir.

A26 olarak bilinen Saab Blekinge sınıfı denizaltıları, uluslararası pazarda A26 Oceanic olarak tanıtılmıştır. Önceki Gotland sınıfından biraz daha büyük olan Blekinge, hem kıyı hem de açık sularda seyredebilecek ve savaşabilecek şekilde donatılmıştır. Saab, kıyı operasyonlarına odaklanan donanmalar için, 50 metre uzunluğa ve 1.000 ton yüzey deplasmanına sahip daha küçük bir varyant olan ve havadan bağımsız tahrik sistemine sahip A26 Pelagic’i önermektedir. A26 Oceanic Extended Range ise 3.000 ton deplasmanlı ve 50 kişiye kadar taşıma kapasitesine sahip Blekinge sınıfının uzatılmış versiyonudur.

Ana özellikler

Uzunluk: 66,1 metre 

Genişlik: 6,75 metre 

Deplasman: 1 925 ton

Tahrik Sistemi: 3 Dizel ve 3 Stirling motoru

Mürettebat: 17-26, maksimum 35

Silah Sistemleri: Torpidolar, mayınlar, AUV, ROV, MSF

Kaynak: DefenceTürk

Saab, A26 Blekinge sınıfı denizaltıların ilkinin inşasına başladı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum