ABD, 6. SBIRS GEO füze tespit uydusunu fırlattı

United Launch Alliance (ULA), ABD Uzay Kuvvetlerinin 6’ncı SBIRS GEO füze tespit uydusunu fırlattı.

United Launch Alliance (ULA), ABD Uzay Kuvvetleri’ne ait füze tespit uydusunu 4 Ağustos 2022 günü Atlas V roketiyle fırlattı. İsmi SBIRS GEO 6 olan tespit uydusunun fırlatılışı Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssünden Türkiye saatiyle 13.29’da, 40 dakikalık fırlatma aralığında gerçekleşti.

Uzay Tabanlı Kızılötesi Sistem’in (SBIRS) ABD ve müttefiklerini füze saldırılarından korumada kilit bir rol oynaması hedefleniyor. Sistem jeosenkron uyduların ve diğer eğimli eliptik yörüngelerdeki uzay araçlarının sensörlerinin birleştirilmesiyle dünya genelindeki roket ve füze fırlatmalarına karşı kesintisiz bir şekilde izleme yapıyor. SBIRS uyduları füze ve roketleri, geride bıraktıkları sıcak egzoz gazları sayesinde tespit etme amacıyla Kızılötesi (IR) sensörlere sahiptir.

4 Ağustos 2022 Perşembe günü gerçekleşen fırlatma ile birlikte, takımın altıncı ve son jeosenkron üyesi de hizmete girdi. SBIRS GEO-6 sisteminin, ilerleyen yıllarda hizmete girecek yeni nesil füze tespit sistemlerinden önce fırlatılan son sistem olması bekleniyor.

SBIRS GEO-6 uydusu, ABD Uzay Kuvvetlerinin Tepegöz kalıcı kızılötesi (OPIR) füze uyarı takım uydu sistemine katılan en yeni uydudur. Tepegöz kalıcı kızılötesi (OPIR) takım uydu sistemi, füze fırlatmalarının tespitinde ve balistik füze savunmasının desteklenmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca güçlü tarama ve gözetleme sensörleri ile donatılan uydular teknik istihbarat toplamayı genişleterek muharebe alanındaki durumsal farkındalığı artırmaktadır.

Kaynak: DefenceTürk

ABD, 6. SBIRS GEO füze tespit uydusunu fırlattı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum