Hindistan’dan 2.5 milyar dolarlık seyir füzesi siparişi

BrahMos Aerospace, Hindistan Donanması’na 2.5 milyar dolarlık seyir füzesi tedarik edecek.

Rus-Hint ortaklığı ile Hindistan’da kurulan BrahMos Aerospace, Hindistan Donanması’ndan 2.5 milyar dolarlık seyir füzesi siparişi almaya hazırlandığını aktardı. Bu kapsamda Hindistan Donanması, savaş gemilerinde kullanılmak üzere 200’den fazla BrahMos seyir füzesi tedariki için sipariş verecek.

Hint-Rus ortak girişim şirketi yakın zamanda füzenin test atışlarını gerçekleştirmişti. Ayrıca füze yerli bir arayıcıyla da donatılacak. Üst düzey savunma yetkilileri ANI’ye verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı,

“Hindistan Donanması’nın 200’den fazla BrahMos süpersonik seyir füzesi edinme teklifi ileri bir aşamada ve bu teklifin yakında Hindistan Savunma Bakanlığı tarafından onaylanması bekleniyor.

BrahMos FüzesiBrahMos Süpersonik Seyir Füzesi

BrahMos, denizaltıdan, gemiden, uçaktan veya karadan fırlatılabilen orta menzilli ramjet motorlu süpersonik seyir füzesidir. Özellikle dünyanın en hızlı süpersonik seyir füzesi olmasıyla öne çıkmaktadır. BrahMos seyir füzesi Hindistan Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü ile birlikte BrahMos Aerospace’i oluşturan Rusya Federasyonu’nun NPO Mashinostroyeniya’sının ortak girişimidir. Temeli Rus P-800 Oniks süpersonik gemisavar seyir füzesine dayanmaktadır. BrahMos adı, Hindistan’ın Brahmaputra nehri ve Rusya’nın Moskova nehri olmak üzere iki nehir adından oluşan bir portmantodur.

Karadan, gemilerden ve denizaltılardan fırlatılan versiyonları halihazırda aktif olarak görev yapmaktadır. BrahMos füzesinin 2 yeni versiyonu üzerinde ise çalışmalar devam etmektedir. Hipersonik versiyonu olan BrahMos-2 füzesinin hipersonik sürat kabiliyetinin yanı sıra 600 km menzile sahip olması beklenmektedir.

Bir diğer versiyonu olan BrahMos-NG ise mevcut BrahMos füzelerinin küçültülmüş versiyonu olarak karşımıza çıkmakta. BrahMos-NG füzesinin BrahMos ile aynı kabiliyetlere sahip olup daha küçük bir ağırlığa ve yüzey alanına sahip olması onu radar sistemlerinin daha zor tespit edebileceği bir füze haline getirmektedir.

BrahMos Füzesinin Teknik Özellikleri Ağırlık 3000kg Uzunluk 8.4 m Çap 0.6 m Savaş Başlığı 200 kg – 300 kg Maksimum Hız Mach 3+ Orta Güdüm Ataletsel Navigasyon Sistemi Cep Değeri 1 m Havadan atış menzili 350 km- 400 km Deniz platformundan atış menzili 600 km Karadan atış menzili 700 km

Kaynak: DefenceTürk

Hindistan’dan 2.5 milyar dolarlık seyir füzesi siparişi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum