Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Finlandiya Başbakanı’nın açıklaması sonrası Rusya, Fin sınırına ağır silah sevkiyatına başladı
Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere, Rusya’nın sınır komşusu Finlandiya’yı NATO’ya katılmaması yönünde uyarmasının hemen akabinde füze sistemlerini de içeren ağır silahlar Finlandiya sınırına kaydırılmaya başlandı. Doğrulanmamış bir videoda, Rus Ordusuna ait iki adet su üstü gemilerine karşı etkili olan K-300P Bastion-P mobil kıyı savunma füze sisteminin sınırın Rusya tarafındaki Helsinki’ye giden yol üzerinde hareket ettiği iddia edildi.
Fin-Rus sınırındaki Rus askeri hareketliliği, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in NATO İttifakı’na üyelik başvurusu tartışmalarının bu yaz ortasından önce bir sonuca bağlanacağı beklentisini dile getirmesi üzerine başladı. Fin kamuoyu yoklamasından elde edilen veriler Rusya’yı ciddi bir askeri tehdit olarak gören kesimin halkın %84’ünü oluşturduğu, bu oranın Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle beraber geçtiğimiz yıla göre %24’lük artış gösterdiği sonuçlarını ortaya koydu.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gelişmeler üzerine yaptığı basın açıklamasında, sınır boyunda yaşanan hareketliliğin Avrupa güvenliğini tehdit etmeyeceğini açıklayarak örtülü bir tehdit ile Finlandiya’yı uyardı. Peskov’un açıklamalarının beraberinde Rus senatör Vladimir Dzhabarov’da Finlandiya’nın NATO İttifakı’na katılması ile gerilimin artıracak bir manivela işlevi göreceği ve ittifaka katılması halinde bunun Finlandiya’nın yıkımı olacağını söyleyerek gerilimi artıran söylemleri devam ettirdi.
Tarih boyu çatışmalara sahne olan Karelya
Son zamanlarda Karelya’da artan Rus askeri varlığı aslında tarihi mücadelelere de sahne olmuş bir yer. 1721 yılında Çarlık Rusyası ve İsveç arasında yapılan Nystad Anlaşması’yla büyük çoğunluğu Rusya’ya bırakılan Karelya toprakları,1743 yılında İsveç’in Åbo Anlaşması’nda Güney Karelya topraklarını da Rusya’ya bırakması ile Rus hakimiyetine tanık oldu. 1920 yılındaki Tartu anlaşmasıyla bağımsızlığına kavuşan Finlandiya, Rus Çarlığı’na bağlı Finlandiya Büyük Dükalığı devrinin kapanmasıyla beraber Eski Finlandiya olarak adlandırılan topraklarını Rus Çarlığı ile bölüşmek durumda kaldı. Finladiyalı partizanlar, tarihte Aunus Seferi olarak adlandırılan 1918-1922 yılları arasında 3 yıl süren Doğu Karelya bölgesini Rusya’dan koparma girişiminde Bolşevikler tarafından püskürtülünce, kukla devlet Uhtua Cumhuriyeti ile tarihsel sınırları ikame etmekle yetindiler. Bolşevik ihtilali başarılı olup SSCB’nin ilan edilmesi ile birlikte Doğu Karelya bölgesi Sovyetlere bağlı otonom bir devlet haline geldi.
Rusya Federasyonu’na bağlı özerk bir cumhuriyet olan Karelya Cumhuriyeti (Kırmızı bölge)
Hitler’in 1939 yılında imzalanan SSCB ile Nazi Almanyası arasında Polonya’yı bölüştüren Molotov-Ribbentrop saldırmazlık paktını ihlal etmesiyle 2. Dünya Savaşı’nın fitilinin ateşledi. Stalin’in St-Petersburg (Leningrad) ile Naziler arasında tampon bölge oluşturma amacıyla Finlandiya’dan 1940 yılında Moskova anlaşması ile kopardığı Karelya topraklarının büyük bir kısmını ilhak etti. İkinci Dünya Savaşı’nın doğu cephesinde şiddetlendiği 1941 ile 1944 yılları arasında tekrar Fin hakimiyetine geçen Karelya toprakları, savaş sonrası tekrar Sovyetler tarafından işgal edildi. Finlandiya’nın dört büyük şehrinin bulunduğu tarih boyu anlaşmazlıklara sebep olan bu bölge, Finlandiya’nın sanayi, balıkçılık, Saimaa kanlı gibi ülkenin önemli gelir kaynaklarını barındırıyordu.
Sovyetler tarafından ele geçirilmesi yetersiz görülen bölgede Fin halkı techir ve iskan faaliyetleri ile azınlık konumuna düşmüş oldu. İlhak edilen topraklar, 1956 yılına kadar Karelo-Fin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adı altında, 1956’dan sonra ise Karelya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adı ile SSCB’ye bağlı kaldı. SSCB’nin dağılması ile oluşan ara dönem sonrası 35 yıllık Ruslaştırma politikalarının da etkisi ile Karelya Cumhuriyeti adını alarak Rusya Federasyonu’na dahil oldu.
Kaynak: DefenceTürk
Rusya’dan Finlandiya sınırına füze ve ağır silah sevkiyatı Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz