İran yeni denizaltı sınıfı Besat’ın tasarımına başlıyor

İran Donanma Komutanı, yeni denizaltı sınıfı Besat’ın tasarımına başlandığını duyurdu.

TASNIM’in aktardığına göre; Tuğamiral Shahram Irani, İran Donanması için “Besat” adı verilen yeni bir denizaltı sınıfının tasarımına başlandığını duyurdu. Navy Recognition tarafından da aktarıldığı üzere Besat sınıfı denizaltı, Qaaem sınıfının bir evrimi olabilir. 25 Ağustos 2008’de İran Savunma Bakanı Mostafa Mohammad-Najjar, çeşitli torpido ve denizaltı füzelerini taşıyabilecek ve ateşleyebilecek Qaaem sınıfının ilk denizaltısını inşa etmeye başlandığını duyurmuştu.

İran Donanma Komutanı Tuğamiral Shahram Irani ise yeni Besat sınıfı denizaltının inşaatının yakında başlanacağını söyledi. 1300 tonluk Besat ağır denizaltısı 6 adet torpido fırlatıcıya ve ayrıca seyir füzesi fırlatabilme özelliğine sahip olabilecek. Yaklaşık 60 metre uzunluğunda olacağı açıklanan Besat, 300 metre derinliğe dalabilecek. Bu bağlamda denizaltı su yüzeyinde yaklaşık 22 km/s ve su altında yaklaşık 30 km/s hızlarında seyredebilecek.

İran, üç operasyonel denizaltı sınıfına sahiptir. Bu bağlamda ilk olarak İran 1990’larda Rusya’dan 3 adet Kilo sınıfı saldırı denizaltısı satın aldı. İlerleyen zamanlarda 14 adet Kuzey Kore tasarımı Yono sınıfı cüce denizaltıyı donanmasına ekledi. Daha sonra 2004 yılında Kuzey Kore’den 1 adet Yono denizaltısı satın alarak bunları yurt içinde üretmeye başladı. Sadece 120 tonluk yer değiştiren Yono sınıfı denizaltılar, İran’ın 53 cm’lik Valfajar ağır sınıf torpidosunu taşıyabilecek 2 adet torpido kovanına da sahiptir.

Fateh Sınıfı Denizaltı (Görsel: Mehr News)

Şu anda İran Donanması’nda faaliyette olan iki denizaltı sınıfına ek olarak, Fateh sınıfı kıyı denizaltısı da dahil olmak üzere İran yurt içinde başka denizaltı sınıfları da üretiyor. Fateh’in 200 metre operasyonel dalış derinliği ve 5.000 kilometre menzili ile 600 tonluk yer değiştirme özelliğine sahip olduğu da bilinenler arasındadır.

Navy Recognition’un aktardığına göre şu anda İran Donanması, 3 adet Kilo sınıfı saldırı denizaltı, 1 adet Fateh sınıfı kıyı denizaltı, 14 adet Ghadir sınıfı (Yono) ve 1 adet Nahang sınıfı denizaltı olmak üzere toplam 19 denizaltıya sahiptir.

Kaynak: DefenceTürk

İran yeni denizaltı sınıfı Besat’ın tasarımına başlıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum