Rus Karadeniz Filosu’nun Amiral gemisi “Batırıldı”

Yangın sonucu Moskova füze kruvazöründe mühimmat patladı. Rus Karadeniz Filosundan Slava sınıfı Moskva kruvazörünün battığı bildiriliyor.

Moskva füze kruvazöründe yangın nedeniyle mühimmatların patladığı bildirildi. RIA Novosti tarafından aktarıldığı üzere Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında yangın sonucunda Moskva füze kruvazöründe mühimmat patlamasının gerçekleştiği belirtildi. Gemide ciddi hasar meydana gelirken mürettebatın tamamen tahliye edildiği açıklandı. Olayın nedenleri araştırılırken tahliye edilen geminin battığı belirtiliyor. Geminin tamamen tahliye edilmesi kurtarılamayacağını görüsü ile gemi komutanı tarafından verilen emirle gerçekleşmiş olabilir. Project 1164 Moskva füze kruvazörü, Karadeniz Filosunun amiral gemisidir. Gemi Nikolaev’deki bir tersanede inşa edildi ve 1982’de hizmete girdi. Başlangıçta, “Slava” olarak adlandırılmıştı. Ukrayna yanlıları tarafından geminin Neptün kıyı konuşlu gemisavar füze sistemi ile vurulduğu bildiriliyor. İddiaya göre Bayraktar TB2 tarafından kamufle edilen Neptün gemisavar füzesinin isabeti sonrasında gemi ağır hasar aldı ve battı. Savaş süresince Neptün sisteminin varlığı ve operasyonel durumu sorgulanmıştı. Henüz muharip göreve hazır olmadığı değerlendirilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından süreç içerisinde yapılan açıklamada Moskva gemisinin limana çekilme faaliyeti icra edilirken fırtınadan kaynaklı olarak battığı ifade edildi.

Slava sınıfı kruvazör Moskva

Moskva, Rus Donanması’nda Project 1164 Slava sınıfı güdümlü füze kruvazörlerinin ilk gemisidir. Hayatına Slava olarak başladı. Slava, 1976 yılında Nikolyev’deki 61. Kommunara Gemi İnşa Fabrikasının 445 Tersanesinde kaynağı inşa edildi, 1979’da denize indirildi ve 30 ocak 1983’te hizmete girdi. 1990’da görevden alındı.

Slava, Nisan 1990’a kadar süren onarım için Aralık 1990’da Nikolyev’e döndü. Nisan 2000’de Moskva olarak yeniden görevlendirildi ve Karadeniz Filosunun amiral gemisi olarak Kynda sınıfı kruvazör Amiral Golovko’nun yerini aldı.

Moskva kruvazörü, Karadeniz Filosu’nun muharip gemilerinin en eskilerinden biridir. Filonun en yeni gemileri Amiral Grigorovich sınıfı firkateynler (4 adet) ve Buyan-M sınıfı korvetlerdir. Denizaltı filosu ise Kilo sınıfı havadan bağımsız tahrikli (AIP) denizaltılardan oluşur. Filoda tank çıkarma ve mayın avlama gemileri de bulunmaktadır. Karadeniz Filosu’nun merkezi Kırım’daki Sivastopol’dür (Akyar).

Neptün Kıyı Gemisavar Sistemi

Neptün kıyı konuşlu gemisavar seyir füzelerinin prototipleri Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi. Savunma Bakanı Andriy Taran, Ukrayna Savunma Bakanlığı ile Kiev merkezli Luch Design Bureau (KB-Luch) arasında imzalanan sözleşme kapsamında üretilen sistemlerin, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Azak-Karadeniz bölgesindeki kabiliyetlerini önemli ölçüde artıracağını belirtti. Bakan ayrıca, yeni sistemin kullanımı için Ukrayna donanmasında ilgili birimlerin kurulduğunu da sözlerine ekledi.

Bunlara ek olarak Taran, “Savunma Bakanlığı ve kamu iktisadi teşebbüslerinin ortak çalışması sayesinde yeni nesil silahlar üreterek, Ukrayna’nın caydırıcı potansiyelini ve denizdeki etkisini artırmak mümkün oldu. Temel görevimiz Neptün sistemi, füze ve devriye botlarını ve korvetleri düşmanı denizden püskürtebilecek tek bir savunma sistemine dahil etmektir.” ifadelerini kullandı.

Neptün Kıyı Konuşlu Gemisavar Seyir Füzesi Sistemi

Neptün füze sistemi, bağımsız olarak hareket eden kruvazörler, muhripler, fırkateynler, korvetler, tank ve personel çıkarma gemileri ve nakliye gemilerine karşı savunma faaliyeti icra etmek için tasarlanmış, gemisavar füzeye sahip kara tabanlı bir seyir füzesi sistemidir. Sistem, olumsuz hava koşullarında, radyo-kontrast (Xray ışınlarını geçirmeyen) hedeflere karşı, savunma ateşinin yetersiz kaldığı veya düşmanın radyo-elektronik karıştırma yaptığı durumlarda da faaliyet gösterebiliyor.

Bir Neptün bataryası, 24 adet R-360 gemisavar füzesi ile 6 adet USPU-360 platformunu içeriyor. RK-360MT “Neptün” sistemi; seyyar komuta merkezi (RKP-360), fırlatma aracı (USPU-360), füze taşıyıcı araç (TM-360) ve güç aracından (TZM-360) oluşmaktadır. R-360 füzesi 870 kg ağırlığında olup, harp başlığının ağırlığı ise 150 kg’dır. Füzenin menzili 280 km’ye kadar çıkarken ve hızı yaklaşık 900 km/saattir. Yüzeyden 3 ila 10 metre yükseklikte uçabilir. Bir rampa aynı anda 24 füzeye kadar fırlatabilir; böylece 6 rampanın tam bir salvosunda 3-5 saniyelik bir süre içinde 144 füze fırlatılabilir.

Neptün Kıyı Konuşlu Gemisavar Seyir Füzesi“Neptün” kara tabanlı seyir füzesi sistemi (Fotoğraf: Defence Express)

Sistem, sahil şeridinin 25 km kadar gerisine konuşlandırılabiliyor ve 15 dakika içinde harbe hazır hale gelebiliyor. Sistemin, dost ve müttefik ülke silah sistemlerine; radar, komuta ve kontrol sistemlerine entegre edilebildiği ve uyarlanabildiği ifade edilmekte. Böylece, savunma alanının genişlediği ve savaş kabiliyetinin arttığı aktarılıyor. Günümüzde gelişmiş ve entegre savaş yönetim sistemlerinin kabiliyetlerinin artması ile birlikte, bu tip sistemlere entegre olabilen savunma sistemleri, kullanıcı ve müttefik kuvvetlere büyük avantaj sağlayabilmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Rus Karadeniz Filosu’nun Amiral gemisi “Batırıldı” Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum