Fransa modernize ATL2 deniz karakol uçağını teslim aldı

Naval News tarafından aktarıldığı üzere DGA, modernize edilen onuncu Atlantique 2 (ATL2) deniz karakol uçağını (MPA) 12 Aralık 2022’de teslim aldığını bildirdi. Uçak, SIAé havacılık bakım merkezi tarafından modernize edildi. Bu teslimat ile, Fransa yükseltilmesi planlanan uçakların yarısını teslim almış oldu.

ATL2 Deniz Karakol Uçağı

DGA, uçağın yakın zamanda  Lann-Bihoué deniz hava üssünde Fransız Donanmasına (Marine Nationale) teslim edileceğini bildirdi. DGA tarafında yapılan açıklamada:

“Kurulan sistemler, Thales tarafından Rafale için geliştirilen aktif anten teknolojisinden yararlanan yeni Searchmaster radarı gibi havacılık endüstrisindeki  verimli ve iyi performans gösteren sistemler arasındadır. Böylece ATL2’ler, stratejik caydırıcılık misyonları bağlamında veya sessiz denizaltılara, hızlı gemilere ve hatta kara araçlarına yönelik angajmanlar bağlamında, tüm hava koşullarında tehditlerle başa çıkma yeteneklerini geliştirecek.”

sözlerine yer verildi.

ATL2 deniz karakol uçağı (Resim kaynağı: Fransız Savunma Bakanlığı)

Standart 6 ATL2 muharebe sistemi sözleşmesi, savunma tedarik kurumu DGA tarafından 4 Ekim 2013’te imzalanmıştı. Program, Fransız Donanması’nın “eski” 18 adet ATL2 uçağını kapsamaktadır. Dassault Aviation, 2019 ve 2023 yılları arasında toplam yedi adet yükseltilmiş ATL2 teslim etmeyi planlıyor. Buna paralel olarak, SIAé havacılık bakım merkezi 11 uçağı yükseltecek.

Dassault Aviation tarafından modernize edilen ilk iki uçak, Ekim 2019’da Fransız Donanması’na teslim edilmişti. Nisan 2020’de ise üçüncü bir ATL2 teslim edilmişti. Kalifikasyon denemelerinin bir parçası olarak, “canlı” bir AM39 Exocet gemisavar füzesi, Haziran 2020’de uçak tarafından ateşlenmişti.

Modernizasyon kapsamındaki güncellemeler:

  • Thales Search Master arama radarı
  • Yeni akustik alt sistemler
  • Dassault Aviation tarafından tasarlanan yeni bir navigasyon konsolu,
  • Taktik görüntüleme alt sistemi için SIAé tarafından geliştirilen yeni konsollar

Kaynak: DefenceTürk

Fransa modernize ATL2 deniz karakol uçağını teslim aldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum