Rus birlikleri İHA’lara karşı Harpoon-3 sistemini kullanıyor

Rus birlikleri, İHA’lara karşı geliştirilen Harpoon-3 sistemini Ukrayna’da aktif olarak kullanıyor.

Rusya merkezli TASS tarafından aktarıldığı üzere Rus birlikleri, Ukrayna’daki özel askeri operasyonda Harpoon-3 tipi  İHA karşıtı sistemi başarıyla kullanıyor. Bu kapsamda TASS’a konuşan askeri kaynak, düşman insansız hava araçlarının elektromanyetik bir darbe ile yok edildiğini belirtti. Ek olarak sistemlerin son derece etkili ve kullanımının kolay olduğunu aktardı.

Cihazın anteninin İHA’ya yönlendirilmesinin yeterli olduğunu aktaran kaynak, sistem ile İHA’nın konum belirleme imkanından mahrum kaldığını ve operatörü ile temasının kesildiğini belirtiyor. Bu kapsamda kaynak, Harpoon-3 sisteminin Ukrayna operasyonunun hangi alanlarında kullanıldığını açıklamamakta.

Günümüze kadar Ukrayna’daki askeri operasyon sırasında bu İHA karşıtı sistemin kullanıldığına dair resmi bir rapor yoktu. Ek olarak Temmuz ayında TASS, Stupor elektromanyetik sistemlerinin Ukrayna’daki Rus birlikleri tarafından ilk kez kullanıldığını açıklamıştı.

Stupor elektromanyetik sistemi (Görsel: VOI)Harpoon-3 İHA Karşıtı Sistem

Harpoon-3 İHA karşıtı sistem, Automation and Programming Technologies Company tarafından geliştirilmiştir. İlk prototipi birkaç yıl önce açıklanan sistem, MAKS 2021 Air Show’da tanıtılmıştır. Harpoon-3, Harpoon-2M sistemine kıyasla daha gelişmiş özelliklere ve yeni işlevlere sahiptir.

İnsansız hava araçlarına karşı tasarlanan sistem, bir enstrüman modülünden ve bir antenden oluşur. Kamu kaynaklarına göre sistem 1 m’den fazla uzunluğa ve 6.5 kg ağırlığa sahiptir. Harpoon-3, elde taşınabilir bir silah olarak veya sabit bir sistemin parçası olarak kullanılabilmektedir. Sistem, iki düzlemli yerleştirme tahrikli özel bir platform üzerine monte edilebilir veya uzaktan kontrol edilebilir. Bu durum ise operatörün belirli bir alana dağılmış birkaç sistemi aynı anda kontrol etmesini sağlar.

Ukrayna’da görüntülenen Harpoon-3 anteni (Görsel: SouthFront)

Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere sistem, görsel olarak ve görüş alanı içinde bir hedefe yönlendirilmektedir. 3.5 km menzile sahip olan sistemin hafızasında çeşitli insansız hava araçlarına ilişkin bilgiler ve bunlarla mücadeleye ilişkin veriler saklanmaktadır. Harpoon-3, kendi akümülatörünü kullanarak 60 dakika boyunca kesintisiz olarak çalışabilmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Rus birlikleri İHA’lara karşı Harpoon-3 sistemini kullanıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum