Romanya’dan Bayraktar TB2 SİHA tedariki

Romanya Savunma Bakanlığı, Baykar ile 18 adet Bayraktar TB2 SİHA tedariki için 321 milyon dolar değerinde anlaşma imzaladı

DefenseNews tarafından aktarıldığı üzere, Romanya Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA’lardan tedarik edecek. Romanya Savunma Bakanlığı ile Baykar arasında imzalanan anlaşmada 18 adet Bayraktar TB2 SİHA, yer kontrol istasyonu ve çeşitli mühimmatları içeriyor. Anlaşmanın Romanya’ya toplam maliyeti ise 321 milyon dolar oldu.

Anlaşma sonrası Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar resmi Twitter hesabından şu açıklamada bulundu:

Uzun yılları aşan dostluğumuz ve karşılıklı güvene dayalı güçlü bağlarımız bulunan Romanya, yüksek teknolojiye sahip Bayraktar TB2 SİHA’yı envanterine alan ülkeler arasına katıldı. Bayraktar TB2 SİHA için şimdiye kadar 28 ülke ile ihracat sözleşmesi imzaladık. Baykar olarak Romanya ile birlikte AB üyesi 2 ülkeye, NATO üyesi 3 ülkeye ihracat gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz.

dedi.

Romanya, ilk TB2 SİHA alım isteğini Eylül 2022’de ifade etmişti. Romanya Savunma Bakanlığı, “Satın alınacak İHA sistemleri, Romanya Kara Kuvvetleri’ne yönelik olacak. Her sistem, hedef angajman kabiliyetine sahip altı hava platformu içerir (toplam 18 insansız hava aracı). Program aynı zamanda bir ilk lojistik destek paketinin ve gerekli eğitim ve öğretim ekipmanının satın alınmasını da içermektedir.” demişti.

Romanya’ya teslim edilecek Bayraktar TB2 SİHA’lar Romanya’nın Timisoara kenti yakınlarında bulunan 93. Hava Üssü’ne teslim edilecek. Romanya Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan Rus yapımı Mig-23 savaş uçaklarının emekli edilmesinden kısa bir süre öncesinde TB2 SİHA’ların üsse konuşlandırılması hedefleniyor.

Romanya’dan F-35 savaş uçağı tedariki

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus lohannis başkanlığında toplanan Milli Savunma Yüksek Kurulu, ABD’li üretici Lockheed Martin’den F-35 savaş uçağı tedariki için kararı alındı. Romanya medyası Observator’un haberine göre Romanya, toplamda 3 filo yani 48 adet F-35 savaş uçağı tedarik edecek. Tedarik edilmesi planlanan uçakların toplam maliyeti ise henüz bilinmiyor.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, ilk F-35 savaş uçağı alma talebini geçtiğimiz Şubat ayında duyurmuştu. Eskiden Varşova Paktı’nda bulunan Romanya, NATO üyesi olması ile birlikte envanterindeki mühimmat ve sistemleri, NATO’ya uyumlu sistemlerle değiştirmeye başlamıştı.

Rus menşeili uçaklarını kademe kademe envanterden çıkaran Romanya, bu boşluğu ilk başta Norveç’ten 2.el  F-16 savaş uçakları ile doldurmuştu. Ukrayna’nın Rusya’yı işgal etmesi ile birlikte Polonya gibi askeri harcamalarını arttıran Romanya F-35 savaş uçağı ile TB2’leri envantere kazandıracak.

Birleşik Krallık envanterinde bulunan F-35B savaş uçağı

Kaynak: DefenceTürk

Romanya’dan Bayraktar TB2 SİHA tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum