SONİTUS’tan ADKG projesi için için bot rampa sistemi teslimatı

SONİTUS Mühendislik, Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri’ne (ADKG) ürünlerini teslim etmeye devam ediyor.

SONİTUS, deniz güvenliğini önemli ölçüde artıran ve personel yaralanma riskini azaltan özel bir Kıç Bot Rampa sistemi geliştirdi. Bu sistem, Açık Deniz Karakol Botlarındaki RHIB botların denize hızlı ve güvenli bir şekilde indirilmesi ve alınması amacıyla kullanılıyor.

Kıç Bot Rampa sistemi

Kıç Bot Rampa sistemi, diğer matafora sistemlerine göre önemli avantajlar sunuyor. Halatlı sistemlerde, halat kopması veya sistem kaçırması durumunda personel yaralanması riski bulunurken, Kıç Bot Rampa Sistemi bu riski ortadan kaldırıyor. Açık Deniz Karakol Gemileri için özel olarak tasarlanan bu çözümle, daha hızlı, güvenli ve hafif bir sistem geliştirdi. Kıç Bot Rampa Sistemi aynı zamanda Türk Loydu tarafından onaylandı.

Kıç Bot Rampa sistemi

SONİTUS, deniz güvenliği ve personel sağlığına verdiğimiz önemi gösteren bu başarılı projenin bir parçası olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Kıç Bot Rampa sistemi, sektördeki güvenlik standartlarını yükselterek, denizcilik alanında daha güvenli ve etkili operasyonlar gerçekleştirilmesine katkıda bulunacak. Denizcilik sektöründeki yenilikçi çözümlerine ve müşteri odaklı yaklaşımına devam ederek, güvenli ve sürdürülebilir deniz operasyonları için çalışmaya kararlı bir şekilde devam etmektedir.

SONİTUS Kıç Bot Rampa sistemiSONİTUS geçtiğimiz süreçte ADKG gemileri için helikopter yakalama ve transfer sistemi parçasını teslim etmişti

Sonitus Mühendislik tarafından helikopter pistine sahip gemilerde helikopterin yakalanması ve hangara taşınması için kullanılan sistemin önemli bir bileşeni olan Ray ünitesi yerli olarak üretildi. Üretimi gerçekleştirilen ilk ünitelerin teslimatının 4 Nisan’da Açık Deniz Karakol Gemileri’ne (ADKG) gerçekleştirildiği açıklandı. Bu sayede Dünyada az sayıda ülkenin üretimini yaptığı bu sistemin önemli bir bileşeni Sonitus Mühendislik tarafından yerlileştirilmiş oldu.

ASFAT Deniz Platformları Direktörü Emre Koray Gençsoy, sosyal medya hesabından teslimat ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadelerde bulundu:

“Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, ambargo uygulandığı için yerlileştirilmesi gereken bir sistemdi ve ADKG projesinin dar takvimine yetiştirilmesi gerekiyordu. Yapılan görüşmelerde TÜBİTAK Teknoloji Hazırlık Seviyesi 6 ve üzeri olan firmalardan; verilen bir dalga spektrumunda hareket eden kamera ve ölçeklendirilmiş bir platforma değişik boyutlarda droneların algılanması ve indirilerek yakalayabildiklerinin gösterilmesi istenmişti. İki Türk firması bunu öngördüğümüzden çok daha kısa bir sürede başardı.

Kıç Bot Rampa sistemi

Bir de herkesin tereddüt ettiği, dünyada sadece iki yada üç ülkenin ürettiği için bizim üretemeyeceğimizin düşünüldüğü ray sistemi vardı. Yapılan metalurjik çalışmalarla yaklaşık 3 ay içerisinde raylar Türk Loydu tarafından sertifikalandırılmış halde, çok daha uygun bir geometride yapılarak diğer testler için hazır hale getirildi. Ülkemizde sadece masa başında analiz yapan değil, sahada bilfiil uygulayan, her aşamasını kontrol edebildiğimiz aynı dili konuşup anlaşabildiğimiz çok başarılı mühendislik firmaları bulunmakta. SONITUS ailesini göstermiş oldukları üstün çaba ve başarı için tebrik ediyorum.”

Halihazırda helikopter pistine ve hangarına sahip tüm gemilerimizde bu sistem Kanada’dan tedarik edilmekteydi. Kanada Hükümeti, 2021 yılında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki askeri çatışmalarında Kanada teknolojisini kullandığı iddiasında bulunmuştu. Ardından alınan karar ile Türkiye’ye yapılan askeri mal ve teknoloji ihracat izinlerini iptal etmişti.

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau konu ile ilgili şu ifadelerde bulunmuştu:

“Türkiye’ye ihraç edilen Kanada teknolojisinin Dağlık Karabağ’da kullanıldığına dair güvenilir kanıtlar bulan bu incelemenin ardından, bugün, 2020 sonbaharında askıya alınan izinlerin iptalini duyuruyorum”

Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi geminin helikopter pistine iniş yapan hava aracının (Helikopter ya da insansız helikopter) sabitlenmesi ve herhangi bir müdahale olmadan hangara çekilmesi için kullanılan bir sistemdir.

Kaynak: DefenceTürk

SONİTUS’tan ADKG projesi için için bot rampa sistemi teslimatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum