Norveç’ten Romanya’ya F-16 savaş uçağı satışı

Norveç, 32 adet F-16 savaş uçağının satışı için Romanya ile sözleşme imzaladı.

Norveç Savunma Malzeme Ajansı (NDMA), 32 adet Norveç F-16 savaş uçağının satışı için Romanya ile sözleşme imzaladı. 2021 yılından beri Romanya, Hava Kuvvetleri’nin yeteneklerini güçlendirme çabasının bir parçası olarak eski Norveç Hava Kuvvetleri uçaklarını satın almakla ilgilendiğini ifade ediyordu.

Bu kapsamda nihai anlaşma, aylarca süren müzakerelerin ardından 4 Kasım 2022 tarihinde imzalandı. Anlaşma, 32 adet savaş uçağı ile yedek parça ve destek ekipmanının yanı sıra bakım ve teknik eğitim hizmetlerini de içeriyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Norveç Savunma Bakanı Bjørn Arild Gram,

“NDMA tarafından imzalanan anlaşma, müttefiklerimizden birinin hava gücünü güçlendirmeye yardımcı olacak ve aynı zamanda hem Norveç endüstrisi hem de Norveç devleti için gelir yaratacak”

dedi.

Norveç Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçakları

Norveç Savunma Malzeme Ajansı Genel Müdürü Gro Jære ise

“Norveç’in devlete ait askeri teçhizatın şimdiye kadarki en büyük satışı olan bu anlaşmayı sonuçlandırdığımız için çok mutluyum. Norveç F-16’ları, baştan sona yüksek teknik standartları ile türünün en iyi korunan uçaklar arasındadır. Her iki ülkenin müzakere ekiplerini çabalarından dolayı tebrik ediyorum. Bu anlaşma sayesinde F-16’larımız önümüzdeki birkaç yıl boyunca NATO müttefiklerimizden birine hizmet etmeye devam edecek”

ifadelerini kullandı.

Sözleşme uyarınca, tüm uçaklar, 2023-24 için planlanan teslimattan önce ABD desteğiyle M6.5.2 Romanya konfigürasyonunda gerekli bakım ve uçak modifikasyonundan geçecek. Bu çalışma uçakların uzun süreli kullanılabilirliğini destekleyecek eğitim ve diğer lojistik hizmetleri de sağlayacak olan Norveç endüstrisi tarafından yürütülecek.

388 milyon euro değerindeki sözleşme ile teslimatlar 2023 yılının sonlarında başlayacak. Bu kapsamda NDMA daha önce Draken International ile satış için bir sözleşme imzalamıştı. Sözleşme ile birlikte 12 adet F-16 savaş uçağı ABD Hava Kuvvetleri tarafından eğitim hizmetlerinde kullanılmaktaydı.

Kaynak: DefenceTürk

Norveç’ten Romanya’ya F-16 savaş uçağı satışı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum