Norveç Kıyı Komandosu yeni gemilerini arıyor

Norveç Kıyı Komandosu (Kystjegerkommandoen), P6380 adlı proje kapsamında temel harekat yeteneklerinde ciddi bir artış elde edecek. Norveç Kıyı Komandosu (Kystjegerkommandoen), şu anda ön proje aşamasında olan P6380 adlı proje kapsamında temel harekat yeteneklerinde ciddi bir artış elde edecek. Bu kapsamda proje, Norveç Donanması’nın kıyı komandolarına yeni bir gemiyle birlikte  bir dizi yeni sensör ve sensör platformu kazandırmayı amaçlıyor. Gemi 45 knot azami hıza ve 40 knot seyir hızına sahip olacak. Bu özellikler, sığ hava akımı, iyi manevra kabiliyeti ve hızlı bir şekilde durma ve hızlanma yeteneği ile birleştiğinde şu anda kullanımda olan CB 90 savaş botları ile uyumlu bir tasarıma işaret ediyor. Gemi, CB 90’dan daha büyüktür ve altı kişilik bir mürettebatın yanı sıra bir kıyı korucularının ekipmanlarını veya 150 kg’ın altındaki bir İHA’yı barındırabilir. Yeni gemiler, aşağıda resmedilen Skjold sınıfı korvet gibi daha büyük gemilerle iletişim kurabilme ve NSM gemisavar füzelerini kontrol edebilme kabiliyetine sahip olacaklar.Norveç Skjold sınıfı korvet ( Kaynak : Norveç Donanması )Elektro-optik sensörler, sentetik açıklıklı radar ve radyo frekansı sensörleri ile donatılan gemi için İHA kabiliyeti de önemli bir özellik olacak. Her sistem iki ila üç insansız hava aracına sahip olacak ve istihbarat amaçlı hem gece hem gündüz koşullarında operasyonel olabilecek. Aynı zamanda İHA’lar gemilerden veya kara araçlarından da kontrol edilebilecek.

Sensör yeteneklerinin tam kapasitesiyle kullanılmasını sağlamak için, sensör verilerinin istihbarat ürünlerine işlenmesi gemide yapılıp Norveç Ordusu’nun güvenli bilgisayar ağına bağlanır ve hem diğer gemiler hem de İHA sistemleri için bir dizi açık ve güvenli iletişim sistemi sağlanması hedefleniyor.

Sonuç olarak gemi, C4ISTAR-yeteneklerini karşılayabilmek için iddialı bir programı temsil ediyor. Tedarikin 2026 ile 2028 yılları arasında gerçekleşmesi planlanıyor. Proje, Norveç Donanması’nın dağıtılmış bir sensör ve atıcı ağıyla çalışma yeteneğinde önemli bir adımı temsil ediyor.

Kaynak: DefenceTürk

Norveç Kıyı Komandosu yeni gemilerini arıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum