Norveç 3 yeni F-35 uçağı teslim alıyor

Norveç, her yıl Lockheed Martin tarafından teslim edilmesi planlanan 6 adetlik F-35 uçaklarının ilk üç adetini teslim aldı.

Lockheed Martin ve Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri (RNoAF) 50 yılı aşkın bir süredir birlikte çalışmaktadır. Bu kapsamda RNoAF, tarihi boyunca P-3 Orion, F-16 Fighting Falcon, C-130J Super Hercules ve F-35 Lightning II gibi operasyonel olarak kullanılan Lockheed Martin yapımı hava araçlarını kullanmaktadır.

2008 yılında Norveç hükümeti F-16 filosunun yerine F-35 Lightning II’yi seçmişti. 2012 yılında ise Norveç, programdaki rekor uçak alımını dört uçakla ile artırmıştı. Ek olarak Norveç, pilotları ve bakım personellerini eğitmeye başlamak için teslimatların hızlandırılmasını istemişti.

Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, buzlu ve kaygan pistlerde inişe yardımcı olmak ve kısa pistlerde iniş mesafesini azaltmak için kullanılan kuyruk paraşütüne (drag chute) sahip F-35A varyantını kullanmayı tercih etmiştir.

Norveç, küresel F-35 filosunun geliştirilmesi, üretimi ve sürdürülmesinde aktif bir ortaktır. Bu kapsamda Norveç, F-35 uçakları için paylonlar, rudder ve dikey stabilizatörün hücum kenarları, karbon kompozit paneller, yatay ve dikey kuyruklar dahil olmak üzere ana uçak bileşenlerini sağlamaktadır. Programın başlangıcından bu yana, 18 Norveç şirketi, F-35 parça tedarikçisi olarak hizmet vermektedir.

Norveç F-35 savaş uçakları Rus Beriev A-50 HEİK uçağını önlemişti

Norveç Silahlı Kuvvetleri’nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda Norveç Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-35A savaş uçağının ilk Hızlı Tepki Uyarısı (QRA [Quick Reaction Alert]) görevini icra ettiğini açıklamıştı. Norveç Hava Kuvvetleri Komutanı Rolf Folland, bunun F-35’in yeni görevini icra edebildiğinin bir göstergesi olduğunu belirtmişti.

İcra edilen görev esnasında F-35A savaş uçakları, Kuzey Bölgesi’nde bulunan Rus Hava Kuvvetleri’ne ait bir Beriev A-50 HEİK uçağını tespit etmiş ve önlemişti. Ilyushin Il-76 üzerinden geliştirilen, hava, kara ve deniz hedeflerini tespit ve takip edebilen Beriev A-50 Rusya ile Hindistan tarafından kullanılmaktadır.

Beriev A-50 HEİK Uçağı (Görsel: Norveç Silahlı Kuvvetleri)

Daha önce de Rus Hava Kuvvetleri’ne mensup uçaklara önleme yapan Norveç’e ait F-35A savaş uçakları Mart 2020’de 2 adet Tu-142 deniz karakol uçağı ve eşlik eden bir MiG-31 önleme uçağını Kuzey Denizi’nde önlemişti.

F-35 JSF Programında 3. Seviye ortak olan Norveç’e Ocak 2022 itibariyle 31 adet F-35A teslim edilmiştir ve tam operasyonel kabiliyete 2025’te ulaşılması hedeflenmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Norveç 3 yeni F-35 uçağı teslim alıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum