Arjantin, F-16 savaş uçakları ve P-3 deniz karakol uçakları ile ilgileniyor

Arjantin, 38 adet F-16 savaş uçağı ile birlikte 4 adet P-3 ASW/Devriye Uçağı tedarik edebilmek için ABD Kongresi’nden onay bekliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Arjantin’e 38 adete kadar F-16 satışının (Blk 10 & Blk 15) yeni bir resmi anlaşması için Kongre onayı istiyor. F-16 uçakları ile birlikte 4 adet P-3 Deniz Karakol Uçağı’nın da Arjantin’e tedariki için onay verilmesi bekleniyor. F-16 uçaklarının Danimarka’dan, P-3 Deniz Karakol Uçakları’nın ise Norveç’ten tedarik edilmesi planlanıyor.

Arjantin Dışişleri Bakanlığı’nın Arjantin yerel medyası La Nacion’a detaylandırdığı bilgilere göre, Danimarka’dan tedarik edilmesi beklenilen F-16 uçaklarının toplam maliyeti 338.695.634 dolar. Bunların 6 adedi Block 10 seviyesinde diğer 32 adedinin ise Block 15 konfigürasyonunda olması bekleniyor. Norveç’ten tedarik edilmesi planlanan P-3 uçaklarının toplam maliyetinin ise 108.448.910 dolar olacağı tahmin ediliyor. 

P-3 Orion Deniz Karakol Uçağı Görsel: Atlantic Council

Yapılacak tedarik ile birlikte Arjantin Hava Kuvvetleri ve Donanması tarafından kullanılan Mirage III ve Mirage V, A-4 ve P3-B devriye uçaklarından oluşan filo, envanter dışına çıkartılmış olacak. Arjantin, F-16 uçakları ile birlikte Hint yapımı Tejaslar ile Çin-Pakistan yapımı JF-17 uçaklarının tedariki için müzakereler yürütüyordu. Şimdilik bu mücadeleyi F-16 uçakları kazanmış gibi gözüküyor.

Tedarik edilmek istenilen uçakların talebi, Arjantin Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD Senato ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitelerine ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’ye gönderildi. Yasama İşleri Dairesi Müsteşar Yardımcısı Naz Durakoğlu’nun imzasını taşıyan her iki tebligat da birer hafta arayla gönderildi.

 JF-17’lerin tedarik edilme olasılığı

Arjantin Alberto Fernández hükümeti uzun süredir Çin ve Pakistan tarafından üretilen JF-17 uçaklarını satın alma olasılığını değerlendiriyordu. Daha iyi mali koşullara sahip olacak olan JF-17 teklifi, her bir partide 15 ünite olmak üzere 3 partiyi içeriyordu.

Hükümetten yapılan açıklamada, “Onlar yeni uçaklar ve Çin çok az kısıtlamayla çok eksiksiz bir silahlanma ve sensör paketi sunuyor. Askeri kaynaklar, Çin ile bir operasyonun ima edeceği bükülme nedeniyle koşullar daha çok siyasi olacaktır” denilmişti. Yapılan teklifin içinde Çin-Pakistan tarafından geliştirilen JF-17’lerde Rus motorları yerine Çin tarafından geliştirilen motorların olacağı da belirtilmekteydi.

Pakistan’a ait JF-17 Savaş Uçağı

Ancak şu anda müzakereler tamamen bitmiş değil. ABD’den F-16 uçaklarının satış onayı gelmediği taktirde Arjantin’in JF-17 uçaklarını tedarik etmesi muhtemel. Pazara yeni ürünleriyle girmeye çalışan Hindistan’ın Arjantin’den çok fazla bir beklentiye girmemesi gerekiyor. Yeni yeni geliştirilen Tejas uçağının daha çok yolu var.

Kaynak: DefenceTürk

Arjantin, F-16 savaş uçakları ve P-3 deniz karakol uçakları ile ilgileniyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum