F-15EX savaş uçağının füze atış yetenekleri test edildi

F-15EX Advanced Eagle savaş uçağının kullanılması planlanan mühimmatlar ile gerçekleştirilen testleri tamamlandı

ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı yetkinlik, uygunluk ve görev yeteneklerinin belirlenmesi için gerçekçi savaş alanı ortamlarında tüm savaş uçakları ve savaş uçakları sistemlerinin operasyonel testlerini ve değerlendirmelerinden sorumlu AFOTEC (Hava Kuvvetleri Harekât Test ve Değerlendirme Merkezi), WSEP (Silah Sistemi Değerlendirme Programı) kapsamında F-15EX uçağının füze atış kabiliyetlerini test etti.

Air Recognition’un aktardığı üzere, test için AFOTEC bünyesindeki mühendis ve analistler, Florida’a bulunan Eglin ve Tyndall Hava Kuvvetleri Üslerine görevlendirildi. Bu testin temel hedefi ise WSEP programı kapsamında AIM-120D ve AIM-120C3 füze atışlarının test edilmesiydi. 2022’nin 25 Ocak günü gerçekleştirilmeye başlayan füze atışları, F-15EX uçağının, harekat alanında nasıl kullanılabileceği üzerine ön bilgileri oluşturdu ve son yapılan canlı test atışlarında uçağın muharebe kabiliyetinin doğrulanması için gereken bağlamı sağladı.

Görsel: ABD Hava Kuvvetleri

Başarıyla tamamlanan testlerin ardından baş test mühendisi Yüzbaşı Max Denbin,

“Bu canlı atışlardan elde edilen ana çıkarımlardan birisi, uçağın; uzun menzilli bir silah sistemi olarak işlev görebileceğidir. F-15EX, ABD Hava Kuvvetleri envanterindeki diğer tüm avcı uçaklarından daha uzağa, önemli ölçüde artırılmış bir menzilden atış gerçekleştirebilir ve 12 AMRAAM veya diğer büyük mühimmatları taşıma konusunda önemli yetenek sağlamaktadır.”

açıklamalarını kullandı.

WSEP programından toplanan veriler faydalı olsa da, test analistleri ve mühendisleri, veri toplamadan daha fazlasına odaklandı. Son iki ayda, F-15EX’in, beşinci nesil avcı uçakları ile koordinasyonu ve nasıl performans göstereceği araştırıldı. Baş analist Hagan Strader,

“Veri öğelerini analiz etmek her zaman önemlidir. Operasyonel bir test organizasyonu olarak, olası bir savaş durumunda, pilotların EX’den tam olarak ne bekleyebileceklerine odaklandık. F-15 EX’in sunduğu yeni yetenekler onu doğrudan savaşın geleceğine itiyor. “

ifadelerine yer verdi.

F-15EX Advanced Eagle

Advanced Eagle adıyla geçen F-15EX, 13.380 kg’a ulaşabilen yüksek bir mühimmat kapasitesine sahiptir. 12 adet havadan havaya silah pylonu ve 15 adet hava-yer silah pylonuna sahiptir. Bu uçak, F-15 savaş uçağının havadan havaya, havadan karaya ve havadan deniz unsurlarına saldırı için gerekli mühimmatların tamamını taşıması amacıyla geliştirilmiştir.

F-15EX savaş uçağı Eglin Havva Üssü / Fotoğraf: ABD Hava Kuvvetleri-Samuel King Jr.

F-15EX, son on yılda ABD Hava Kuvvetleri’ne ait  F-15’lerin en modern çeşidi olarak 5+ milyar dolarlık bir teknoloji yatırımıyla geliştirilmekte. Amerikan Hava Kuvvetleri’nin tamamlayıcı unsuru olarak görülen F-15EX, ABD’nin mevcut ve yeni tehditlerin bir adım önünde olmasını sağlamak için hava muharebe yeteneklerinin oldukça geliştirildiği bir uçak olarak karşımıza çıkmaktadır. Boeing, 2020 yılının Temmuz ayı içerisinde, F-15EX tedariki kapsamında 22.8 milyar dolarlık sözleşme imzalamıştı. ABD Hava Kuvvetleri ilk aşamada yaklaşık 1.2 milyar dolar tutarında 8 adet F-15EX savaş uçağı için sözleşme imzalamıştı.

Kaynak: DefenceTürk

F-15EX savaş uçağının füze atış yetenekleri test edildi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum