MQ-8C Fire Scout İHA EABO tatbikatına katıldı

ABD Donanması’na bağlı MQ-8C Fire Scout insansız helikopteri, Kaliforniya kıyılarında düzenlenen Seferi İleri Üs Operasyonları (EABO) tatbikatına katıldı.

MQ-8C Fire Scout, 21 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında Resolute Hunter tatbikatına katılarak toplam 23 saat uçtu ve birden fazla gemi sınıfında keşif amaçlı kullanımını kanıtladı. Tatbikat kapsamında Fire Scout, gemiden kıyıya geçiş kabiliyetlerini de gösterdi. Resolute Hunter tatbikatı, personeli, savaş yönetimi, komuta / kontrol ve istihbarat, gözetleme / keşif konularında eğitmeye odaklanan büyük bir koalisyon tatbikatıdır.

Tatbikat sırasında Helikopter Deniz Muharebe Filosu 23 (HSC), Point Mugu’dan MQ-8C Fire Scout’un başarıyla kalkışını sağladı. Bu kapsamda İHA, müfrezenin San Clemente Adasındaki Taşınabilir Görev Kontrol İstasyonuna (MCS-P) başarıyla iniş sağladı.

Portatif yer kontrol istasyonu, Fire Scout’un karadaki zorlu konumlarda üslenmesine ve ileri bir konumda helikopter pisti operasyonlarına katılmasına yardımcı olabilmektedir. Ayrıca, MCS-P ile Fire Scout, başka bir gemiye veya uygun olmayan bir kıyı sahasına inme kabiliyetine de sahip olabilmektedir.

Fire Scout şu anda Hint-Pasifik bölgesinde USS Jackson (LCS-6) gemisinde konuşlandırılmış durumda. ABD Donanması, Constellation sınıfı güdümlü füze fırkateynlerinde planlanan konuşlandırmalarla birlikte, EABO konsepti doğrultusunda potansiyel kıyı sahası operasyonlarında Fire Scout’u LCS’lerde konuşlandırmaya devam etmeyi planlıyor.

MQ-8C Fire Scout insansız helikopter

MQ-8 Fire Scout, Northrop Grumman tarafından ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere geliştirilen insansız otonom bir helikopterdir. Fire Scout, kara, hava ve deniz kuvvetleri için keşif, durumsal farkındalık, havadan ateş desteği ve hassas hedefleme desteği sağlamak üzere tasarlanmıştır.

İlk RQ-8A versiyonu Schweizer 330’a dayanırken, geliştirilmiş MQ-8B Schweizer 333’ten türetilmiştir. Daha büyük boyutlarda olan MQ-8C Fire Scout ise Bell 407’i temel almaktadır.

Kaynak: DefenceTürk

MQ-8C Fire Scout İHA EABO tatbikatına katıldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum