Günümüzden Geleceğe Taarruz Helikopterleri

“Hafif ve uygun maliyetli keşif-taarruz helikopterleri, bilgi ile ateş gücünün paylaşılabilirliğinin artacağı geleceğin savaş alanlarında yeniden önem kazanmaya başlamaktadır.”

Kaan Azman

İlk operasyonel askeri helikopterlerin kullanılmaya başlamasını birkaç yıl takiben ortaya çıkan silahlı helikopter fikri ile filizlenmeye başlayan taarruz helikopterlerinin kökleri 1950’lere dayanmaktadır. İlk olarak Fransız Ordusunun 1954’te kurulan Kara Havacılık Komutanlığı olan ALAT’ta ortaya çıkmıştır. Cezayir Bağımsızlık Savaşı’nda Fransa’nın elindeki Piasecki H-21C helikopterlerini roket, bomba ve çeşitli kalibrelerde makineli tüfekler ile silahlandırmasıyla sahada bu fikir denenme şansı bulmuştur. Bu konsept aynı zamanda ABD Ordusu’nun H-34 helikopterlerinde ve SSCB’nin Mi-4AV helikopterlerinde denenmiştir.

Denemelerin sonucunda H-21C’lerin ana amacı olan nakliyede kullanımı daha uygun bulunmuştur ve yan kapılarda M2 12.7 mm makineli tüfek veya MG151/20 20 mm otomatik toplar doğrultusunda silahlandırma yapılmıştır. Silahlı helikopterler konusunda deneme yapan ABD ve SSCB ise, 1960’lı yıllarda taarruz helikopterleri ile beraber anılan silah sistemlerinin denemesine başlamıştı. Bu deneylerin günümüzdeki taarruz helikopterlerinin ateş gücünün temelinin önemli bir kısmını oluşturduğu söylenebilir.

Günümüzden Geleceğe Taarruz Helikopterleri çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 13′üncü  sayısında.

Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

Burun topları, seri yakın hava desteği sağlayan taarruz helikopterleri için vazgeçilmez bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. ABD modern örneklerde temel bir bileşen olan burun topu konseptini H-21 helikopterlerinin alt kısmına B-17 bombardıman uçağında kullanılan M2 12.7 mm makineli tüfek taretini entegre ederek ilk defa denemiştir.

Taarruz helikopterlerinin bir diğer vazgeçilmezi olan güdümlü hava-yer füzelerinin kullanımı konusunda ise hem ABD hem de SSCB, 1960’lı yılların başında genel maksat helikopterleri üzerinde radyo güdümlü hava-yer füzeleriyle teçhiz etmeye başlamıştır. ABD H-34 helikopterlerini SACLOS tipi AGM-12 Bullpup; SSCB ise Mi-4AV helikopterlerini kullanımı daha zor olan MCLOS tipi 9M17M Falanga tanksavar füzeleriyle teçhiz etmiştir.

Kaynak: DefenceTürk

Günümüzden Geleceğe Taarruz Helikopterleri Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum