Malezya FA-50 hafif taarruz uçağı için sözleşme imzaladı

Malezya Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Uzay Fuarı’nda Güney Kore ile FA-50 uçağı tedarik anlaşması imzaladı

Güney Kore devlet ajansı YONHAP’ın haberine göre, Güney Kore Malezya ile FA-50 hafif taarruz uçağının tedariki için sözleşme imzaladı. Anlaşmayı, şu anda Malezya’da devam eden Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Uzay Fuarı’nda Güney Kore Savunma Bakanı Lee Jong-sup ve Malezya Savunma Bakanı Mohamad Hasan tarafından imzalandı. Anlaşmayla birlikte Malezya, toplamda 18 adet FA-50 hafif taarruz uçağı tedarik edecek ve anlaşmanın toplam değeri ise yaklaşık 920 milyon dolar değerinde.

Güney Kore Savunma Bakanlığı resmi açıklamasında şu açıklamalarda bulundu:

 “Lee, FA-50 savaş uçaklarının Malezya’ya ihracatının iki ülke savunma ve silah sanayi işbirliğini yükseltmek için çok önemli bir şans olduğunu değerlendirdi. Hükümetimiz Malezya’ya ikili savunma sanayi işbirliğine ilgi ve desteğini ifade etti.” 

FA-50 Hafif Taarruz Uçağı

İmza töreninden sonra bakan Lee, KAI tarafından işletilen bir fuar standını ziyaret etti. Bakan, gerekli düzenlemelerin gevşetilmesi, mali destek ve diğer yollarla ülkenin savunma ihracatını genişletmek için aktif destek sözü verdi. Lee, Güney Koreli firmaların Malezya’nın gelecekteki askeri takviye projelerine katılımlarını genişletmelerine yardımcı olmak için desteklerini istedi.

 Malezya’da hafif taarruz uçağı için ihale açılmıştı

Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RMAF) 18 adet hafif taarruz uçağı (LCA) tedarik etmek için başlatılan ihaleye altı şirketin teklif verdiği belirtilmişti. 18 uçak için yapılan sözleşmenin yaklaşık 4 milyar RM (Malezya Ringgiti) (yaklaşık 950-960 milyon dolar) değerinde olduğu ifade edilmişti.

İhale sonucunda Güney Kore merkezli KAI ve Malezya Savunma Bakanlığı arasında 18 adet FA-50 uçağı tedariki için anlaşma imzalandığı açıklandı. Açıklamada, KAI’nin Endonezya, Filipinler ve Tayland’dan sonra bir Güneydoğu Asya ülkesiyle dördüncü kez uçak anlaşması imzaladığı belirtildi.

Fa-50 Hafif Taarruz Uçağı Görsel: Defence BlogHÜRJET’in de katıldığı Malezya’nın savaş uçağı ihalesinde rüşvet skandalı

Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RMAF) 18 adet hafif savaş uçağı (LCA) tedarik etmek için ihale başlatmıştı. İhaleye JF-17 B uçağı ile China National Aero-Technology Import & Export Corp, FA-50 uçağı ile KAI, M-346 uçağı ile İtalyan Leonardo, Tejas uçağı ile Hindustan Aeronautics Ltd (HAL), HÜRJET ile TUSAŞ ve MiG-35 ve YAK 130/M 346 FA uçakları ile Rus Rosoboronexport katılmıştı.

Ancak ilerleyen süreçte Leonardo’nun ihaleden çekildiği belirtilmişti. Bazı kaynaklara göre, Güney Kore merkezli Korea Aerospace Industries (KAI), ihalenin kazananı durumunda.

Kaynak: DefenceTürk

Malezya FA-50 hafif taarruz uçağı için sözleşme imzaladı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum