Savunma sanayiinde 6 milyar dolarlık ihracat hedefi

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, gazetecilerle bir araya gelerek 2023 yılı hedeflerini açıkladı.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, gazetecilerle bir araya geldiği Teknopark İstanbul’da, 2022 yılı savunma sanayii verileri ve 2023 yılı hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. DHA tarafından aktarılan habere göre Demir, “Bugün bize vermek için yalvarsalar dahi, kritik ve stratejik hiçbir ürün ve teknolojide dışa bağımlılığı kabul etmiyoruz” dedi.

Demir şu ifadeleri kullandı:

“Sektör olarak, harekat sahalarındaki gelişmeleri takip ederken, mevcut projeler ve geleceğin harp teknolojilerine de odaklanıyoruz. Sektörümüzde bugün, 2 bine yakın firmamız var. Ülkemize ekonomik anlamda ve katma değer anlamında en büyük katkıyı oluşturan bir ekosistem bu. Bu kapsamda yürütülen 750’yi aşkın sayıda projemiz var.

Bu ve diğer ilgili faaliyetlerin sonucunda gelinen noktada yıllık 10 milyar doların çok üstünde bir sektör cirosuna erişmiş durumdayız ve bu yıl 2022 yılında, 4 milyar 400 milyon dolar ihracatla kapatmış bulunuyoruz. Rekor ihracat tutarına ulaşıldı; savunma sanayii ihracatımız 4 milyar 400 milyon dolarla rekor kırdı.”

İhracatta 6 milyar dolar hedefi

2023 yılı hedefleri için açıklamalarda bulunan Demir,

“2022 rakamlarımızı beklediğimiz ölçüde yakaladık ve aştık. 2023 ihracatı için tabi duruma bağlı olarak, biz 6 milyar doları çok rahat gözümüze kestirdik. Onun üstünde bir rakam da olabilir. Gidişata bakacağız. Belki ilk çeyrekten sonra rakamı biraz daha netleştirecek hale gelebiliriz. Çünkü imzalar ona göre netleşiyor. Şu anda 6 milyar dolarlık bir hedef çok rahat görünüyor gözümüze. Çok daha üstü de olabilir.”

ifadelerini kullandı.

Milli Muharip Uçak için kardeş ülkelere davet

Savunma sanayii projelerinde diğer ülkelerle gerçekleştirilebilecek ortaklıklar hakkında açıklamalarda bulunan Demir, Milli Muharip Uçak projesinde kardeş ülkelere davet götürüldüğünü bildirdi. Demir şu ifadeleri kullandı:

“Konuştuğumuz projeler çok iddialı projeler. Bunu zaman zaman söylüyoruz. Dost ve kardeş ülkelerin projelere çeşitli seviyede ortak olarak katılmaları konusunda da kapımız açık. Bu hem o ülkeler açısından hem de projelerin daha rahat bir finansmanla döndürülmesi açısından çok daha faydalı olacaktır. Bu konuda gündemde ve gündeme getirdiğimiz zaman ilgili ülkelerden de çeşitli incelemeler, talepler olduğunu da görüyoruz. Büyük montanlı projelerimiz, milli muharip uçak gibi dedik.

Orada bu dost ve kardeş ülkelere davetimiz var. İşte Pakistan’a söyledik. Yani aklınıza gelen, dört beş ülke; Endonezya, Pakistan, Malezya, Azerbaycan, Katar’ı sayabilirsiniz. Eğer talepleri olursa ki, çeşitli seviyede bu konuyu da kendilerine açtık. Bu ortaklığın her taraf için, her iki taraf için, üç taraf için, beş taraf için, kaç taraf olursa faydalı olacağını düşünüyoruz. Onlarda da bu yönde bir kanaat var zaten. Mesela malumunuz Endonezya, Kore’nin KF-X savaş uçağı geliştirme projesinin ortağıydı. Bu bir örnek. Büyük projelerimizdeki ortaklık açılımımız devam edecek. Bunun faydalı olacağını düşünüyoruz”

Savunma sanayiinde 2023 hedefleri

2023 yılı savunma sanayii hedeflerini açıklayan Demir:

“Milli Muharip Uçağımızı hangardan çıkarıp tüm dünyaya göstereceğiz. Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET ilk uçuşunu yapacak. Muharip insansız savaş uçağımız ‘Bayraktar KIZILELMA’nın çeşitli uçuş manevra testleri ve mühimmat entegrasyonları gerçekleştirilecek. ANADOLU gemisine konuşlandıracağımız ‘Bayraktar TB3 SİHA’ ilk uçuşunu yapacak. ‘Özgür Projemiz’ kapsamında aviyonik modernizasyonu tamamlanacak ilk F-16’ları teslim edeceğiz.

F-16’larımız yerli-milli elektronik harp podu ve elektronik destek podu entegre edilerek görevlerini icra edecek. Önümüzdeki günlerde ilk kez AKINCI’ya entegre edeceğimiz AESA burun radarı daha sonra F-16’larımızda kullanılmaya başlanacak. Özgün helikopterimiz GÖKBEY’in ilk teslimatlarını Jandarma Genel Komutanlığı’na gerçekleştireceğiz.

‘İmece’ yer gözlem uydusu uzaya fırlatılacak. Dünyanın ilk SİHA gemisi olacak ‘ANADOLU’ ve yalnızca önümüzdeki süreçte gerçekleşecek tören programı kaldı, sonrasında hizmete alınacak. Denizde ikmal muharebe destek gemisi ‘DERYA’, İ sınıfı fırkateynlerimizin ilki ‘İSTANBUL’, yeni tip denizaltılarımızın ilki ‘PİRİ REİS’ hizmete alınacak.

Zırhlı amfibi hücum aracı ‘ZAHA’ ve yerli motorlu ‘Vuran’ zırhlı araçlarının ilk teslimatını gerçekleştireceğiz. Uzun menzilli hava savunma ve füze sistemimiz ‘SİPER’i hizmete vereceğiz. ‘BOZDOĞAN’ görüş içi ve ‘GÖKDOĞAN’ görüş ötesi füzelerimizin ilk teslimatlarını yapacağız. ‘GÖKDENİZ’ yakın hava savunma sistemini gemilerimize entegre etmeye başlayacağız. Erken ihbar radar sistemi ‘Eralp’ ve taşınabilir elektronik taarruz sistemi ‘Mert’ gibi yeni elektronik harp sistemlerini envantere alacağız.”

ifadelerini kullandı.

Kaynak: DefenceTürk

Savunma sanayiinde 6 milyar dolarlık ihracat hedefi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum