Hollanda Ordusu ilk MQ-9 Reaper uçuşunu gerçekleştirdi

Hollanda, Karayip bölgesindeki güvenlik gerekçelerinden dolayı SİHA konuşlandırıyor.

Hollanda Hava Kuvvetleri bünyesinde ilk kez MQ-9 Reaper SİHA eğitim uçuşu gerçekleştirdi. İlk eğitim uçuşunu Nisan ayının üçüncü haftasında yapan General Atomics üretimi MQ-9 Reaper, uçuşu Karayip Denizi’nin güneyinde ve Venezuela’nın kuzeyinde yer alan bir ada olan Curaçao’da gerçekleştirdi. Air Recognition tarafından da aktarıldığı üzere, Curaçao’da 2 saat süren uçuş bir pilot ve sensör operatörü tarafından gerçekleştirildi. Bölgede lonuşlu 40 personellik müfreze, operasyonel test ve değerlendirme aşaması üzerinde çalışmalara başlayacak.

Görsel: Hollanda Savunma Bakanlığı

Filonun temel olarak bu aşamada yılın geri kalanına kadar SİHA için inceleme ve eğitim için süresi mevcut. Gerekli yeterlilikler sağlandıktan sonra bu platform Hollanda kuvvetleri bünyesinde haftada 6 gün, günde 12 saat kullanılabilecek. Hava Kuvvetleri, görevler için SİHA’ları ayrıca ana üs Leeuwarden’den uçurmakta. MQ-9 Reaper hem karada hem de denizde uzun süre gözlem yapabilmektedir. Bu özelliğin, Hollanda Savunma Bakanlığı’nın bilgi odaklı hareket etme isteğiyle tamamen uyumlu olduğu ifade edilmektedir.

Adada konuşlu 306. Filo’da görevli Yarbay Boudewijn Roddenhof, MQ-9 Reaper uçuşu sonrasında:

“Reaper ve yer istasyonunun yanı sıra radar ve kameraları da test ediyoruz. Bunu, çalışma konseptimizi pratikte test etmek ve sınırların nerede olduğunu keşfetmek için kullanıyoruz. İlgili prosedürleri mümkün olduğunca verimli bir şekilde düzenliyoruz. Uzun vadede, yerdeki uçuş ekibi yalnızca uçağın kalkış ve inişiyle ilgilenir. Hollanda’daki mürettebat görevi yerine getiriyor. Yılın ikinci yarısında bu şekilde çalışabileceğimizi umuyorum. Leeuwarden’deki altyapı buna hazır olmalı.” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki dönemde Curaçao’ya 2 adet daha MQ-9 Reaper tedarik edilerek test ve değerlendirme aşamasında kullanılacak. Bu bağlamda 4. SİHA hala ABD’de bulunuyor. Orada yaklaşık 2 ay boyunca kabul ve transfer testlerinden geçecek. MQ-9 daha sonra 2 yer istasyonu ile Hollanda’ya gelecek. SİHA, şimdilik Leeuwarden Hava Üssü’nde depoda kalacak. Her iki yer istasyonu da yılın ikinci yarısında faaliyete geçecek.

MQ-9A Reaper (Görsel: General Atomics)MQ-9 Reaper SİHA

MQ-9 Reaper, öncelikle dinamik yürütme hedeflerine karşı ve ikincil olarak istihbarat toplama amacıyla kullanılan, silahlı, çok amaçlı, orta irtifa, uzun havada kalış süreli (MALE) uzaktan kumandalı bir hava aracıdır. Bir pilot, sensör operatörü ve görev istihbarat koordinatöründen oluşan bir ekip, Reaper’ı uzak bir yer kontrol istasyonundan uçurur. Yer operasyonlarından saha içindeki ilgili ekip sorumludur. Reaper, dünya çapında dağıtım için demonte edilebilir ve tek bir konteynere yüklenebilir. Tüm sistem, C-130 Hercules veya daha büyük uçaklarda taşınabilir.

Operasyon ekibi İHA’yı, sensörlerini ve silah sistemini gelişmiş, güvenli bir uydu iletişim sistemi aracılığıyla kontrol ederek askeri üslerden ufuk ötesi veri bağlantısı özelliği sağlar. İHA’nın gövdesinin önünde bulunan iki kamera, iniş ve kalkış sırasında mürettebata önden bir görüş sağlar. İHA’da hedefleme ve kızılötesi özellikli bir sensör paketi bulunmaktadır. İHA’nın ön gövdesinin altına ise bir taret monte edilmiştir. Dahili bir sentetik açıklıklı radar, MQ-9’un sensör paketini tamamlamaktadır. PPSL, hava aracı ve sensörler için iletişim sağlar.

MQ-9 Reaper İHA

Reaper SİHA, ABD üretimi (AGM)-114 Hellfire gibi lazer-güdüm bomba birimleri için hedefleri kesin olarak belirleyen bir lazer mesafe bulucu/işaretleyici içerir. MQ-9 ayrıca son derece isabetli, lazer güdümlü, at-unut prensipli tanksavar füzesi olan (AGM)-114 Hellfire mühimmatından aynı anda 4 adet taşıma kapasitesine sahiptir.

Teknik Özellikler

  • Mürettebat: yok (uçak üzerinde), 2 (kontrol istasyonunda)
  • Uzunluk: 11 m (36 ft 1 in)
  • Yükseklik: 3.81 m (12 ft 6 in)
  • Kanat açıklığı: 20 m (65 ft 7 in)
  • Boş ağırlığı: 2,223 kg (4,901 lb)
  • Azami Kalkış Ağırlığı: 4,760 kg (10,494 lb)
  • Yakıt kapasitesi: 1,800 kg (4,000 lb)
  • Motor: 1× Honeywell TPE331-10 Turboprop, 900 hp (671 kW)
  • Azami hız: 482 km/h (300 mph; 260 kn)
  • Seyir Hızı:313 km/h (194 mph; 169 kn)
  • Menzil: 1,852 km; 1,151 mi (1,000 nmi)
  • Havada Kalış Süresi: 14 saat (tam yüklü iken)
  • Maksimum irtifa: 15,240 m (50,000 ft)
  • Operasyonel irtifa :7,500 m (25,000 ft)

Kaynak: DefenceTürk

Hollanda Ordusu ilk MQ-9 Reaper uçuşunu gerçekleştirdi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum