Sahil Güvenlik Komutanlığı yerli BİHA UÇBEY’i kullanıyor

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın arama kurtarma imkan / kabiliyetlerinin artırılmasına yönelik olarak 2021 yılında BİYOTEKSAN‘ın UÇBEY bulut altı insansız hava aracı (BİHA) sistemi envantere alındı. Bu bağlamda denizlerdeki yasadışı faaliyetlerin engellenmesi ve doğal afet yönetiminde havadan keşif ihtiyaçlarının daha etkin şekilde karşılanabilmesi maksadıyla 2 sistem UÇBEY BULUT ALTI VTOL İnsansız Hava Aracı (İHA) tedarik edildi.

Öncelikle Türkiye’nin yurt içindeki ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarını sürdüren BİYOTEKSAN, bununla beraber uluslararası pazarda da çözümlerini ihraç ederek milli sermayeye katkı sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Mardin’in Artuklu ilçesi kırsalında, 23 Ekim 2021’de, 2 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda UÇBEY BİHA ile kara unsurlarına anlık havadan görüntü aktarımı sağlanmıştı.

Kolluk kuvvetlerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilen UÇBEY bulut altı insansız hava aracı (BİHA) dikey iniş kalkış (VTOL) özelliği ile esnek biçimde kullanılabiliyor. 3,5 metre kanat açıklığına ve 22 kg kalkış ağırlığına sahip olan UÇBEY BİHA taşıdığı İGK gimbal sistemiyle keşif ve gözetleme görevlerinde kullanılabiliyor. Elektrik motorları ile 3 saat havada kalabiliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen UÇBEY BİHA’nın seri üretimine de çok kısa bir sürede geçildi. Tamamen elektrikli olan ve yerli pilden güç alan sistem, yüksek yerlilik oranı ile geliştirildi. Hem kamu hem de özel sektörde kullanıcıları bulunan sistemin ihracatı için de önemli mesafe kat edildi. Yurt dışından talepler alan sistem yerel polis güçleri ve askeri birimler dışında deniz kuvvetleri tarafından da kullanılabilecek şekilde geliştirildi. Keza sistem daha önce gemiye iniş-kalkış yapmak üzere test edildi ve testler başarıyla tamamlandı.

Deniz sistemlerinde kullanılabilecek, dikey iniş kalkış (VTOL) yeteneğine sahip bir BİHA’nın eksikliği ise uzun süredir çeşitli mecralarda dile getirilen ve dünyada da ciddi ihtiyaçların olduğu bir konuydu. BİYOTEKSAN tarafından geliştirilen UÇBEY bu kabiliyeti ile hem önemli bir eksikliği gideriyor hem de bu kabiliyeti ile rakiplerine kıyasla önemli bir avantaj sağlıyor.

İlgili Olarak

UÇBEY VTOL Bulut Altı İHA

 

Kaynak: DefenceTürk

Sahil Güvenlik Komutanlığı yerli BİHA UÇBEY’i kullanıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum