Filipinler, BORAN 105 mm hafif çekili obüs ile ilgileniyor

Filipinler, 105 mm hafif çekili obüs ihtiyacını karşılamak için MKE BORAN, M119A3 ve Nexter LG1 Mk.3 obüslerini değerlendiriyor

Yeni nesil 105 mm çekili obüs ihtiyacını karşılamak isteyen Filipin Ordusu, MKE BORAN, ABD menşeili M119 ve Fransız menşeili Nexter LG1 Mk.3 obüslerini değerlendiriyor. BORAN, Aralık 2022’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmişti.

105mm Boran Obüsü dipten yanmalı (RAP) mühimmat ile 17 km menzile ulaşabilmektedir. Roket destekli mühimmatın namlu içinde yapacağı basınç henüz test edilmemiştir. 105mm BORAN Obüsünün ağırlığı kesin olmamakla birlikte Aselsan atış kontrol sisteminin tamamı ile birlikte 1710 kg olarak belirtilmektedir. Dünyadaki muadilleri ile aynı seviyeye gelen obüsün yere daha sağlam oturması ve atış hassasiyetinin sağlanması için ağırlığının daha fazla düşürülmemesi planlanmaktadır.

BORAN 105mm Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüs Projesi

Dağlık alanlarda ve arazide operasyonel birliklerin ihtiyacı olan yoğun ateş desteğinin düşmana görüntü vermeden sağlanması söz konusu olduğunda, akla ilk gelen düşük maliyetli silah sistemlerinin başında havadan taşınabilir hafif çekili obüsler gelmektedir. Soğuk Savaşın sona ermesinden sonra azalan topyekün cephe savaşı riski, yerini asimetrik & bölgesel vekâlet savaşlarına bırakmıştır.

TSK’nın 2000’li yılların başında hafif taktik tekerlekli araçlar ile çekilebilen ve kolay mevzi değiştirebilen, havadan helikopter ile taşınabilen ya da paraşüt ile uçaktan atılabilen ve kara ulaşımının güçlükle sağlandığı operasyon alanlarında kara birliklerini destekleyebilecek modern bir obüse olan ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Modern ateş destek birimleri ile donatılacak bu yeni obüsün geliştirilmesi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı (günümüzde SSB) tarafından başlatılan proje 6 Kasım 2009 tarihinde imzalanan anlaşma ile yürürlüğe girmiştir.

Çeşitli kaynaklarda L118 prototipi üzerinde şekillendiği belirtilen Boran 105mm obüsünün ağırlığı 1700 kg olarak yazılmaktadır. Fakat yapılan son iyileştirmeler ile obüs ağırlığı projenin başında talep edilen 1550 kg’ye yaklaşmıştır. Kuvvetin projeyi revize etmesiyle birlikte obüsün hafifliği önceliğini yitirmiştir ve kürsü yerine amortisçr eklenmiştir. Hafifleyen obüse eklenen bu amortisör sistemi, obüsü atıştan sonra bir miktar zıplatarak namlunun şahlanmasına sebep olmuştur fakat geliştirilen amortisman sistemi ile zıplama problemi çözülmüştür.

FNSS’ten Filipinler’e silah kulesi teslimatı

Filipin Ordusu’nun ACV-15 Zırhlı Personel Taşıyıcılarına (ZPT) FNSS üretimi Saber silah kuleleri entegre edildi. 25 Ocak 2023 tarihinde Generallerin katılımıyla tören düzenlendi ve araçlar tanıtıldı. Filipinler RAFPMP programı kapsamında ordusunu modernize etmekte.

Modernizasyon kapsamında araçlar, silah kulelerine ek olarak modern iletişim, navigasyon ve silah sistemleri ile donatıldı. Bu sayede bahse konu araçlar savaş alanındaki manevra birimleri için yakın ve anında dolaylı ateş desteği sağlayacak.

Kaynak: DefenceTürk

Filipinler, BORAN 105 mm hafif çekili obüs ile ilgileniyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum