Ermenistan’ın Azerbaycan üslerini vurmak için İran yapımı İHA kullandığı iddiası

Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki son çatışmalarda Ermeni tarafının Shahed Kamikaze İHA’ları kullandığı iddia edildi.

İsrail devlet televizyonu I24’ün haberine göre Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki son çatışmalarda Ermeni tarafı İran üretimi Shahed Kamikaze İHA’ları kullandı. Bu bağlamda Ermenistan Ordusu’nun son dönemde sınırda ve Karabağ bölgesinde gerçekleştirdiği provokasyonlarda insansız hava araçları konuşlandırdığı farklı yayın organları tarafından bildirilmişti. Ancak Ermeni tarafı bu tür haberleri yalanlamıştı. Buna ek olarak Ekim 2022’de Middle East Monitor,  Ermenistan’ın İran yapımı insansız hava araçlarını satın almak için resmi olarak başvuran 22 ülkeden biri olduğunu yazmıştı.

İslam Devrim Muhafızları Eski Komutanı Tümgeneral Yahia Rahim Safevi’nin üst düzey askeri yardımcısı, Ermenistan’ın İslam Cumhuriyeti ile bir insansız hava aracı satın alma anlaşması için Tacikistan, Sırbistan, Cezayir, Venezuela ve diğer ülkelere katıldığını söylemişti. Ayrıca Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorun bununla sınırlı değil.

İran tarafından Rusya’ya tedarik edilen Shahed-136 enkazı (Görsel: Army Recognition)

Aze.Media tarafından yapılan habere göre Azerbaycan yolcu uçaklarında GPS uydu navigasyon sistemlerine karşı radyo karıştırıcı cihazların Ermenistan tarafından kullanıldığı aktarılmakta. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Rus barış misyonu tarafından geçici olarak izlenen Karabağ bölgesinde bu tür cihazların Ermeni ayrılıkçılar tarafından kullanıldığı bildirmekte.

Hindistan’dan Ermenistan’a füze ve mühimmat satışı

Hindistan, Ermenistan’a füze, roket ve mühimmat tedariki için sözleşme imzalamıştı. The Economic Times tarafından yapılan haberde sözleşmelerin değeri açıklanmamıştı. Ancak Ermenistan’a 2.000 crore değerinde silah tedarik edileceği tahmin edilmekte. Bu kapsamda Hindistan, politika reformları ve denizaşırı siparişleri güvence altına almak için hükümetin aktif desteğiyle silah ihracatını artırmak için önemli çabalar sarf etmekte.

Yerel kaynaklara göre sipariş, Hindistan Ordusu’nda halihazırda hizmette olan yerli Pinaka çok namlulu roketatarları da içeriyor. Eğer bu doğruysa Ermenistan Pinaka’ların ilk müşterisi olacak. Pinaka, Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü (DRDO) tarafından tasarlanmıştır ve Hindistan’daki özel sektör şirketleri tarafından üretilmiştir. Hindistan, kısa süre önce altı ek Pinaka için sipariş vermişti. Ayrıca genişletilmiş menzilli roketler de test edilmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Ermenistan’ın Azerbaycan üslerini vurmak için İran yapımı İHA kullandığı iddiası Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum