Hollanda ve Almanya’dan Ukrayna’ya obüs tedariki

Ukrayna, Hollanda ve Almanya’dan 12 adet PZH 2000 obüsü tedarik edecek.

Hollanda ve Alman parlamentoları Ukrayna’ya PZH 2000 kundağı motorlu obüs tedarik planını geçtiğimiz Cuma günü onayladı. 7 adet obüsün Almanya, 5 adet obüsün ise Hollanda tarafından tedarik edileceği anlaşma, Savunma Bakanı Lambrecht’in açıklamalarının Alman Savunma Bakanlığı Twitter hesabı tarafından paylaşımı sonrası doğrulandı. Ukraynalı askerlerin kullanım ve bakım eğitimine önümüzdeki hafta Almanya’da başlanması planlanan anlaşmada, eğitimlerin Almanya’da yapılmasına sebep olarak Ukrayna’da gerekli güvenli ortamın sağlanamayacağı gösteriliyor.

Deutschland wird 7 Panzerhaubitzen 2000 der Ukraine liefern. Das hat Ministerin Lambrecht festgelegt. Damit ergänzen wir die 5 niederländischen Panzerhaubitzen auf 12. Die Ausbildung an den Haubitzen in Deutschland ist vorbereitet und beginnt in der nächsten Woche.

— Verteidigungsministerium (@BMVg_Bundeswehr) May 6, 2022

Geçtiğimiz ay Bloomberg ve Welt gazeteleri tarafından yapılan haberlerde Bloomberg gazetesinde Hollanda’nın Ukrayna’ya PZH 2000 obüs tedarik edeceği, eğitimlerin ise Polonya veya Almanya’da Hollandalı personeller tarafından verileceği aktarılmıştı. Welt gazetesinde ise Almanya merkezli PZH 2000 obüslerinin üreticisi Krauss Maffei Wegmann (KMW) şirketinin Ukrayna’ya 100 adet obüs tedarik teklifini sunduğu, bu kapsamda da Alman ve Ukrayna hükümetlerinin anlaştığı bilgisi paylaşılmıştı.

Lambrecht’in açıklamaları ile netleşen rakamlar Ukrayna’nın Rus işgaline karşı savunmasında oyun değiştirici bir unsur olmamakla birlikte, önümüzdeki süreçte bu rakamın artması ve PZH 2000 kullanımında Ukraynalı askerlerin tecrübe kazanması sonrası Ukrayna’nın elini güçlendirici bir unsur haline gelebilir. Ukrayna-Rusya savaşının başlangıç devresinde Ukrayna’ya silah tedarikinde çekimser bir rol oynayan Almanya’nın Ukrayna’ya ağır silah tedarikini onaylanmasına sebep olarak Alman iç siyasetinin baskısı ve savaşın tahmin edilenden uzun sürmesi  gösteriliyor.

PZH 2000 Kundağı Motorlu Obüs

Önümüzdeki süreçte Ukrayna’ya teslimatı ile birlikte Almanya, İtalya, Yunanistan, Litvanya, Macaristan, Katar ve Hırvatistan olmak üzere 8 ülkenin kullanıcısı bulunan PZH 2000 kundağı motorlu obüsler, Almanya merkezli Krauss Maffei Wegmann ve Rheinmetall şirketleri tarafından müştereken geliştirilmiş bir sistemdir. 1998 yılının başlarında  prototip üretiminin ardına aynı yılın Haziran ayında Almanya Silahlı Kuvvetleri’ne ilk teslimatı gerçekleştirilen PZH 2000 obüsünün üretimi 2002 yılına kadar sürdürüldü.

Paletli zırhlı bir şase üzerindeki gövde arkasına yerleştirilmiş taret tasarımına sahip obüs, tamamı kaynaklı gövde ve taret üzeri zırh yapısı  ile de personeline ve bileşenlerine dış etmenlere karşı koruma sağlıyor. T-155 Fırtına obüsünde de kullanılan Rheinmetall’in ürettiği 155 milimetre L52 topu kullanılan sistemde, otomatik mühimmat doldurma sistemi kullanılması da personele kolaylık ve hız kabiliyetini kazandırıyor.

155 milimetre standartlarındaki tüm NATO mühimmatlarını ateşleyebilen sistem, azami 30 kilometre menzile sahip olmakla birlikte akıllı mühimmat kullanıldığı takdirde bu menzili 40 kilometreye kadar çıkarabiliyor. Sistemin güç paketini, MTU 881 dizel motoru ve 4 ileri 2 geri Renk HSWL tam otomatik şanzımanı oluşturuyor. MTU 881 motorundan 1000 beygirlik güç alınan obüs, azami 60 kilometre hıza ve 400 kilometre menziline sahip.

Kaynak: DefenceTürk

Hollanda ve Almanya’dan Ukrayna’ya obüs tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum