Rus Donanması Karadeniz’de 4 sivil gemiyi vurdu

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasından bu yana Rus Donanması tarafından toplam 4 sivil gemi hedef alındı

Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında patlak veren savaş, karada olduğu üzere doğal olarak Karadeniz’de de etkisini gösterdi. Rus donanması tarafından Ukrayna limanlarına ve Azak Denizi’ne sivil gemi giriş ve çıkışları Rus savaş gemileri tarafından kapatıldı. Bunun üzerine Denizcilik Genel Müdürlüğü, Azak Denizi’ndeki Türk gemileri için güvenlik seviyesinin seviye 3’e çıkarıldığını duyurdu.

Karadeniz'deki Ukrayna ve Rus limanlarını ziyaret eden Türk gemilerimizin güvenlik seviyesi en üst düzey olan seviye 3'e yükseltilmiştir. 

Şu anki durumda, Azak Denizi dışındaki Ukrayna Denizi’nde seyir halinde olan tüm sivil gemiler ya çevre ülke limanlarına sığınıyor ya da bölgeden geri dönüyor.  Yine de bazı gemiler Rus Donanması’na ait savaş gemileri tarafından hedef alınıyor.

Rus savaş gemileri tarafından vurulan gemilerden birincisi 24 şubat tarihinde Odessa açıklarında vurulan Marshall adaları bayraklı Türk sahipli Yasa Jupiter gemisi. Gemiye isabet eden bomba sonucunda gemi hasar aldı ve özellikle geminin köprüsünde hasar meydana geldi. Yasa Jupiter’in vurulması sonucu herhangi bir can kaybı olmadığı bildirildi. 24 Şubat’ta edinilen bilgilere göre geminin, Romanya karasularına intikal ettiği öğrenilmişti. Gemi 26 Şubat tarihinde İstanbul Boğazı’na girerek Marmara Denizi’ne giriş yapmıştı.

Fotoğraf: Binaltmışiki

İkinci vurulan gemi Moldova bayraklı kimyasal tanker gemisi Millennial Spirit gemisi. Gemi, Ukrayna’nın Yujniy limanının 12 mil güneyinde bir Rus savaş gemisi tarafından vuruldu. Gemi vurulmasıyla birlikte gemide buyük bir yangın başladı. Gemi yedeğe alınarak Samsun limanına getirildi. Üçüncü gemi ise Japon Nissen Kaiun şirketinin sahip olduğu, Namura Queen gemisidir. Gemi, Yuzhny Limanının demirleme noktasında iken kıç tarafından vurulularak hasar aldı. Gemi 27 şubat günü(bugün) 2 sahil güvenlik botu ve bir kıyı emniyeti römorkörü eşliğinde İstanbul Boğazı’nı geçerek Marmara Denizi’ne giriş yaptı.

Namura Queen gemisinin ardından dördüncü Vurulan gemi ise Lord Nelson gemisi oldu. Gemi, kıyı emniyeti römorkörü eşliğinde İstanbul Boğazı’nı geçerek Marmara Denizi’ne geçiş yaptı.

 

Kaynak: DefenceTürk

Rus Donanması Karadeniz’de 4 sivil gemiyi vurdu Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum