HAWC projesinde ikinci hipersonik uçuş testi gerçekleştirildi

Raytheon Missiles & Defense; HAWC hipersonik silah programı kapsamında ikinci test uçuşunu başarıyla tamamladı

Northrop Grumman ve Raytheon Technologies’in bir alt işletmesi olan Raytheon Missiles & Defense; HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept) programı çerçevesinde ikinci test uçuşunu başarıyla tamamladı. Testte Northrop Grumman’ın Scramjet motor teknolojisi kullanıldı.

Northrop Grumman’ın açıkladığı üzere, uçuş testinde, operasyonel olarak ilgili silah konsept tasarımını geliştirmek için ilk uçuştan edinilen veriler ve deneyimler kullanıldı. Test, taktik menzil yeteneklerini göstermek de dahil olmak üzere tüm birincil ve ikincil hedefleri karşıladı. Yapılan test sonrasında bazı değerlendirmelerde bulunan Raytheon Missiles & Defense’in İleri Teknoloji Başkanı Colin Whelan,

Test, scramjet teknolojisini nasıl hızla olgunlaştırdığımızı gösterdi. İkinci HAWC uçuş testi başarımız, hipersonik sistemleri geliştirirken ulusumuz için önemli bir kilometre taşıdır.”

ifadelerine yer verdi.

Uçuş testi sırasında, bir uçaktan serbest bırakılan HAWC, scramjet motorunu kullanarak hipersonik hıza çıktıktan sonra, kasıtlı olarak silah konseptinin sınırlarını zorlayıcı bir yörüngede uçtu. Buradaki amaç, platformun sınırlarını keşfetmek ve dijital performans modellerini daha fazla doğrulamaktı. Gerçek dünya uçuş verilerine dayanan bu modeller, sistem olgunlaştıkça performansı doğru bir şekilde tahmin etmek ve artırmak için kullanılıyor.

Görsel: Raytheon Technologies

Scramjet motorları, hipersonik hızlarda (Mach 5 veya daha yüksek) sürekli uçuş sağlamak için yanmadan önce, gelen havayı sıkıştırmak için yüksek hızı kullanır. Sistem, yaygın olarak bulunan hidrokarbon yakıtlarını kullanmak üzere tasarlanmıştır ve yanma için hava kullandığından, yerleşik bir oksitleyicinin ilave ağırlığını taşımak zorunda değildir. HAWC gibi hipersonik silahlar, bu hızlarda seyahat ederek hedeflerine geleneksel füzelerden daha hızlı ulaşabilir ve bu da potansiyel olarak savunma sistemlerinden kaçmalarını sağlar.

Air Force Technology’nin aktardığı üzere HAWC projesi kapsamında Raytheon ve Northrop Grumman, hipersonik silahların geliştirilmesi için işbirliği yapmak üzere Haziran 2019’da bir anlaşma imzalamıştı. Şirketler, DARPA ve ABD Hava Kuvvetleri için işlevsel bir sistem sağlamak üzere HAWC programına 200 milyon dolarlık bir sözleşme için seçilmişti. HAWC konseptinde Raytheon şirketi füze üzerine çalışmalar yaparken, Northrop Grumman scramjet motorlarını sağlıyor. HAWC silah konsepti ile ilgili detaylı bilgiler, proje gizliliğinden dolayı henüz paylaşılmıyor.

Kaynak: DefenceTürk

HAWC projesinde ikinci hipersonik uçuş testi gerçekleştirildi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum