Japonya, Çin tehdidine karşı Type-12 füzeleri konuşlandırıyor

Japonya, Çin tehdidine karşı uzun menzilli Type-12 füzeleri konuşlandırıyor.

The Japan Times tarafından da aktarıldığı üzere Çin ile arasındaki devasa “füze açığını” kapatmak amacıyla Japonya, Tayvan üzerindeki gerilimin artmasından sonra 1000’den fazla uzun menzilli seyir füzesi stoklamayı düşünüyor. Ayrıca Japon Savunma Bakanlığı, karadan fırlatılan Type-12 füzeleri konuşlandırmayı ve menzillerini yaklaşık 200 kilometreden (124 mil) 1.000 km’nin üzerine çıkarmayı planlıyor. Bu sayede Japonya, füze menzillerini güneybatı taraflarında yer alan adaları ve Kyushu bölgesini de içine alacak şekilde genişletebilecek.

Ek olarak söz konusu raporda, gemi ve havadan fırlatma kabiliyetine sahip olması öngörülen silahların Çin ve Kuzey Kore kıyılarını atış menziline alacağı belirtilmekte. Silahları erken bir tarihte elde etmek için Japon Savunma Bakanlığı’nın 2023 mali yılı için ilk bütçesini açıkladığı zaman bu silahlara yönelik talepleri de dahil edebileceği aktarılmakta.

Japonya’nın füzeleri konuşlandırma planı yeni olmasa da Çin’in 2022 yılı Ağustos ayının başlarında Okinawa adası yakınlarındaki sulara ilk kez 5 adet balistik füze fırlatmasının ardından konu daha da hız kazandı. Çin, Japonya’yı vurabilecek yaklaşık 300 adet kara tabanlı seyir füzesine ve 1.900 adet balistik füzeye sahip.

Bu bağlamda 500 km ile 5.500 km menzilli tüm kara füzelerini yasaklayan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşmasına (INF) 2019 yılına kadar bağlı kalan ABD, şu anda cephaneliğinde bu tür silahlara sahip değil.

The Japan Times, Kuzey Kore’nin Japonya’yı vurabilecek yüzlerce balistik füzeye sahip olduğunu ve savunma sistemlerinden kaçınabilecek şekilde tasarlanmış bir hipersonik silah testi iddiası da dahil olmak üzere son gelişmelerin Tokyo’da endişeleri tetiklediğini aktarmakta.

Type-12

Şu anda Japonya’nın cephaneliğinde bulunan Type-12 satıhtan satıha füzeleri, Japonya’nın Mitsubishi Heavy Industries tarafından 2012 yılında geliştirilen, tekerlekli askeri araçlara monteli bir gemisavar füzesidir. Type-12, Type-88 satıhtan satıha füzenin bir geliştirilmiş varyantıdır. Type-12, gelişmiş Arazi Kontur Eşleştirme (TCM) ve Hedef Ayırt etme yetenekleri sayesinde rota ortasında GPS güdümü ve daha iyi hassasiyet ile INS’ye sahiptir.

Silah, ilk ve orta rota hedeflemesinin diğer platformlar tarafından sağlanabileceği ağ bağlantılıdır ve ayrıca daha kısa yeniden yükleme süreleri, daha düşük yaşam döngüsü maliyetleri ve 124 mil (108 NMI; 200 km) menzile sahiptir. Füze, Japon BVRAAM füzesi AAM-4B ile aynı Ka-bandı Aktif Elektronik Tarama Dizisi (AESA) radar arayıcısını paylaşmaktadır.

Type-17 (SSM-2) füzesi olarak belirlenen Type-12’nin gemiden atılan türevi ise hizmete girmişti ve Maya sınıfı gemilerde konuşlandırılacaktı. 400 kilometre olan menzil iki katına çıkan füzenin karadan deniz platformlarına fırlatılabilen gelişmiş varyantı ve P-1 devriye uçağı için havadan fırlatılan varyant için geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Japon Savunma Bakanlığı, 18 Aralık 2020’de Type-12 SSM’nin geliştirilmiş bir versiyonunun geliştirilmesinin kabine tarafından onayladığını duyurmuştu.

Kaynak: DefenceTürk

Japonya, Çin tehdidine karşı Type-12 füzeleri konuşlandırıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum