Drone üreticisi DJI kara listede

ABD Savunma Bakanlığı, Çin merkezli drone üreticisi DJI ve birçok Çinli şirketin kara listeye alındığını belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, DJI şirketinin insansız hava araçlarını Ukrayna’daki çatışmalarda kullandığı iddiaları nedeniyle şirketin faaliyetlerine inceleme kararı aldı. Amerika merkezli The Epoch Times’ın haberine göre Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, DJI CEO’su Frank Wang’a Rusya ile ticari bağları kesilmesini talep eden mektup gönderdi.

Fedorov, “Sosyal açıdan insanlık her zaman, sorumluluk ve barış değerlerini destekler. Şirketinizi, Ukrayna’daki Rus saldırganlığı tamamen durdurulana ve adil düzen yeniden sağlanana kadar Rusya Federasyonu’ndaki her türlü ilişkiyi sona erdirmeye ve iş yapmayı bırakmaya çağırıyoruz.” dedi.

Çinli DJI şirketinin geliştirdiği Phantom 4-drone Görsel: The Epoch Times GazetesiÇinli şirketlerin kara listeye eklenmesi

ABD Savunma Bakanlığı yaptığı inceleme sonrasında, başta Çin merkezli şirketlerden drone üreticisi DJI, Çin’in en büyük genom şirketi BGI Genomics, Çin Ulusal Kimya Şirketi ChemChina ve altyapı imar şirketi Çin Devlet İnşaat Grubu’nun da olduğu onlarca şirketin kara listeye alındığını belirtti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada,

“Bakanlık, Çin’in, ülkenin sivil görüntü altındaki şirketlerinin, üniversitelerinin ve araştırma programlarının, Çin Halk Kurtuluş Ordusunun (ÇHOK), modernizasyon hedefleri doğrultusunda ileri teknoloji ve teknik uzmanlığa erişimini sağlamayı amaçlayan asker-sivil birleşmesi stratejisine ışık tutmaya ve karşı tedbirler almaya kararlıdır.”

ifadeleri kullanıldı.

İlk defa 2021 yılının Haziran ayında yayımlanmaya başlanan listede yeni eklenen 12 şirketle birlikte toplamda 60’dan fazla şirket yer alıyor. Kara liste, ABD başkanına Çin ordusuyla bağlantısı olduğu düşünülen şirketlere yaptırım uygulama yetkisi veriyor. Çinli şirketlerin kara listeye eklenmesi, ABD Ticaret Bakanlığı’nın artık ABD şirketlerinin Çinli şirketler ile iş yapmasını veya Çinli şirketlerin yatırım yapmasını kısıtlamak için ek önlemler almayı seçebileceği anlamına geliyor.

Çin Ulusal Kimya Şirketi ChemChina Görsel: Dünya GazetesiDJI Şirketinin Yaptırım Listesine Girmesi

Şirket, Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Türk ve Müslüman azınlıkları hedef alan elektronik takip sistemlerine teknik destek verdiği iddiasıyla ABD’nin 2021 yılında yaptırım listesine girmişti. DroneAnalyst’in verilerine göre yaptırım uygulanmadan önce drone satışlarındaki dünya payı %70’e yakın olan şirketin payı %54’e kadar geriledi.

Kaynak: DefenceTürk

Drone üreticisi DJI kara listede Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum