Boeing, F-15 modernizasyonu kapsamında Japonya ile ek sözleşme imzaladı

Uzun süredir modernizasyonda olan F-15 J uçaklarına ek olarak yeni elektronik muharebe sistemleri geliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı’nın aktardığı üzere ABD merkezli Boeing şirketi, JASDF (Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri) bünyesinde bulunan F-15J uçaklarında modernizasyon çalışmasına başlayacak. Halihazırda JSI (Japanese Super Interceptor) modernizasyonunda bulunan F-15J uçakları için bu durum ek bir sözleşme değişikliğini içeriyor. 16 Mart günü duyurusu yapılan sözleşme, 24.550.000 ABD doları üst limitinde olup F-15J uçaklarının elektronik muharebe sistemlerinin modernizasyonunu kapsıyor.

Modernizasyon çalışmaları ABD’nin Missouri eyaletinde gerçekleştirilecek. Bu bağlamda bütün programın bitiş tarihinin 2028 yılının Aralık ayı olacağı aktarılıyor. ABD tarafınca bu sözleşme, Japonya’ya tam olarak yabancı bir askerî satışı içeriyor.

Japonya

JSI projesi, Japonya’nın hava sahası güvenliğinde aktif olarak kullandığı F-15J/DJ uçaklarının modernizasyonunu ve 2030’lu yıllara kadarki süreçte kullanımını içermektedir. Bu süre zarfında yükseltilmiş F-15J’ler, JASDF’nin Mitsubishi F-2 savaş uçağının Japonya’nın yeni nesil F-X ile değiştirileceği 2030’ların ortalarına kadar Japonya’nın hava muharebe kapasitesini artırmak için kullanılacak. ABD’nin havacılık teknolojisinden ve teknik desteğinden yararlanılan süreç Japonya için yaklaşık 19 yıllık bir sürece yayılmış durumda. Bu sebeple JSI modernizasyonu sürecinde tek bir anlaşma yerine ana kontratın üzerine ek anlaşmalar yapılıyor.

Air Recognition tarafından da aktarıldığı üzere 2003 yılının Temmuz ayı içerisinde, modernize edilmiş ilk F-15J uçuşunu yaptı ve aynı yıl içerisinde JASDF Hava Geliştirme Test Kanadı’na teslim edildi. Bu modernizasyonda F-15J’ler, kendine özgü “dikenli” ileri kanatçıklara sahip geliştirilmiş bir AIM-9 Sidewinder’ın devamı niteliği taşıyan Japon yapımı AAM-3 füzesi ile donatıldı ve F-15J MSIP konfigürasyonu geliştirildi.

F-15EX savaş uçağı Eglin Havva Üssü / Fotoğraf: ABD Hava Kuvvetleri-Samuel King Jr.

2004 yılının Aralık ayında Japon Hükümeti, F-15J MSIP’lerini yeni Ulusal Savunma Programı Yönergeleri uyarınca beş yıl içerisinde modernize etmek için bir Orta Vadeli Savunma Programı’nı (MTDP) onayladı. Bu modernizasyonda uçaklara yeni bir fırlatma koltuğu, değiştirilen IHI-220E motorları; daha güçlü işlemci; daha fazla aviyonik ve Raytheon AN/APG-63(V)1 radarını desteklemek için yükseltilmiş elektrik üretimi ve soğutma yetenekleri kazandırıldı.

Haziran 2007’de Savunma Bakanlığı keşif uçaklarının modernizasyonunu talep etti ve sayısı bilinmeyen ölçüde F-15J’lerin yükseltilmesi planlandı; bu uçaklar şu anda hizmette olan RF-4 Phantom II’lerin yerini alacaktı. Ancak 2009 yılında yapılan seçimlerde, ülkedeki hükümetin değişmesiyle keşif uçağı yükseltmesi bütçeden kaldırıldı. Bunun yerine F-15J ve Mitsubishi F-2’nin iyileştirilmesine öncelik verildi. 17 Aralık 2010’da, 16 adet F-15J için modernizasyon finanse edildi, ancak savunma bakanlığı bu sayıyı 10 adet F-15J ile sınırlandırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2019 yılı içerisinde 4,5 milyar dolar maliyetle Japonya’nın modernizasyon programı (JSI) için 98 adet F-15J/DJ savaş uçağının Japonya ihtiyaçları doğrultusunda modernizasyonu için satış kararını onayladı. EurAsian Times’ın aktardığı üzere JSI modernizasyon programı sonucunda teslim alınması planlanan 98 adet yükseltilmiş F-15 JSI savaş uçağı için kokpit içerisinde yeni bir elektronik muharebe sisteminin, yeni aviyoniklerin ve silah sistemlerinin bulunmasını içermektedir. Japonya, F-15 Eagle’ın ABD dışındaki en büyük müşterisi konumunda bulunmaktadır.

F-15J/DJ Eagle Teknik Özellikler Mürettebat: 1 Pilot Uzunluk: 19.43 metre Yükseklik: 5.63 metre Kanat Açıklığı: 13.05 metre Kanat Alanı: 608 ft² (56.5 m²) Maksimum Kalkış Ağırlığı: 30,845 kg Güç: 2 × Pratt & Whitney F100 17,450 lbf Maksimum Hız: 2.5 Mach (2,665 km/h) Servis İrtifası: 65.000ft (20.000 metre) Füzeler

  • Mitsubishi AAM-3
  • Mitsubishi AAM-4
  • Mitsubishi AAM-5
  • AIM-9 Sidewinder
  • AIM-7 Sparrow

Kaynak: DefenceTürk

Boeing, F-15 modernizasyonu kapsamında Japonya ile ek sözleşme imzaladı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum