Fırtına obüsünün yerli motoru geliyor

UTKU güç grubunun Fırtına obüsü için tasarım çalışmaları tamamlandı.

UTKU güç grubunun Fırtına obüsü için tasarım çalışmaları tamamlandı. BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval tarafından yapılan açıklamada alt yüklenicilere üretim için siparişlerin geçildiği belirtildi. Bu kapsamda Fırtına obüslerinin 2025 yılında yerli motorlara kavuşacağı aktarıldı. Ayrıca UTKU yakın gelecekte güç grubu olarak çalıştırılacak. Şimdiye kadar motor ve transmisyon ayrı ayrı çalıştırıldı.

Kaval, UTKU ve BATU güç gruplarında %75’ten fazla yerlilik sağlanmasının hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca şimdiye kadar 10 adet UTKU ve 6 adet BATU motoru prototipinin üretildiği açıklandı. Bu kapsamda BMC Power’ın yılda 1.000 adet motor üretim kapasitesi bulunmakta. Şirket yılda yaklaşık 800 adet silindirli ve 200 adet v motor üretim kabiliyetine sahip.

1000 beygir gücündeki yerli çapraz tahrikli transmisyon ve motor UTKU çalıştırılmıştı

UTKU motoru ve transmisyonunun çalıştırılmasını Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Twitter hesabından duyurmuştu.

Güç grubu geliştirme çalışmalarımız sürüyor.

 

Proje kapsamında geliştirilen motor ve çapraz tahrikli transmisyonun Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araç (YNHZA) projesi kapsamında üretilecek olan zırhlı araçlarda kullanılması planlanıyor.

UTKU Motorunun ilk çalıştırılması 2021 yılında duyurulmuştu

SSB Motor ve Güç Aktarma Sistemleri Daire Başkanı Mesude Kılınç, İstanbul Teknik Üniversitesi Savunma Teknolojileri Kulübü’nün düzenlediği Savunma Teknolojiler 2021 etkinliğinde, yeni nesil hafif zırhlı araçlar için geliştirilen Utku Güç Grubu hakkında Kritik olan alt sistemlerin yerlileştirmesini önemsiyoruz. Bu projelerin zorluğunu artırsa da hem alt yapımızın oluşturulması, hem de bu projelerde çalışmalarımızın devamı için bu kritik alt sistemlerin yerlileştirilmesini çok önemsiyoruz.” ifadelerinde bulunmuştu.

Kılınçbu kapsamda motorun ve transmisyonun pek çok kritik alt sisteminin yerli olarak geliştirildiğini vurguladı. Yerli olarak geliştirilen kritik alt sistemler ise şöyle;

  • Turboşarj
  • Elektronik Motor Kontrol Ünitesi
  • Tork Konvertör
  • Hidro-Statik Dümenleme Ünitesi
  • Elektronik Transmisyon Kontrol Ünitesi
  • Transmisyon Fren Sistemi

Kaynak: DefenceTürk

Fırtına obüsünün yerli motoru geliyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum