Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
2. Karabağ Savaşı’ndan yaklaşık 1 yıl sonra Azerbaycan-Ermenistan sınırında iki ülke arasında sınır bölgelerinde çatışmalar yaşandı.
27 Eylül 2020 Ermenistan Azerbaycan’da sivil yerleşim yerlerini hedef alan bir saldırı düzenlemişti. Bu olaydan sonra yönetim savaş hali ilan etmişti. Karabağ’daki toprakları Ermeni işgalinden kurtarmak amacıyla başlayan ve 44 gün süren 2. Karabağ Savaşı zafer ile sonuçlanmış ve 10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan antlaşmayla tescil edilmişti.
12 Eylül 2022 gecesi, 2. Karabağ Savaşı sonrasındaki en şiddetli çatışmalar yaşanmaya başladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 12 Eylül gecesi Ermeni Silahlı Kuvvetleri’ne ait birliklerin Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırının Daşkesen, Kelbecer ve Laçın yönlerinde büyük çaplı provakasyonlar gerçekleştirdiğini duyurdu.
Açıklamada, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin sabotaj grupları tarafından Azerbaycan ordusu birliklerinin mevzileri ile ikmal yolları arasındaki alanları farklı yönlerde mayınlamaya çalıştığını bildirdi. Ermeni askerlerinin tespit edildiği ve Azerbaycan askerlerinin tahrik edici tutumlara müdahalesiyle çatışma çıktığı kaydedildi.
Ermenistan ordusunun Basargeçer, İstisu, Karakilise ve Gorus illerindeki mevzilerinden Azerbaycan ordusunun Daşkesen, Kelbecer ve Laçın illerindeki bazı mevzileri ve sığınakları havan topları da dahil farklı kalibreli silahlarla aralıksız ateş altına alındı. Saldırı sonucu askeri personel arasında kayıplar, askeri altyapıda hasarlar meydana geldi.
İmha edilen S-300 Aydınlatma Radarı
Konuyla ilgili olarak Azerbaycan, Bayraktar TB2 SİHA ile Ermenistan’a ait topçu mevziinin imha edildiğini gösteren bir video yayımladı. Ek olarak CaucasusWarReport tarafından aktarıldığı üzere Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi, Harop Kamikaze İHA ile imha edildi.
Azerbaycan: “Karşı önlemler lokal nitelikte ve askeri hedeflere yönelik”
Bu kapsamda Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada,
“Ermenistan’ın provokasyonlarına yanıt olarak, karşı önlemler lokal niteliktedir ve atış noktaları olan meşru askeri hedeflere yöneliktir. Misilleme önlemleri küçük ölçeklidir. Azerbaycan sınırlarının güvenliğini sağlamayı ve Ermenistan’ın provokasyonlarına son vermeyi amaçlamaktadır.”
ifadelerine yer verildi. Ek olarak Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarına müdahalesi ile ilgili haberlerin doğru olmadığı belirtildi.
Olayların ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Ulusal Meclis’te Azerbaycan’la barış anlaması imzalamak istediğine dair açıklamalarda bulundu. Paşinyan, Ermenistan ordusundaki kayıplara ilişkin de bilgileri paylaşarak, “Güncel verilere göre, bugüne kadar 105 asker öldü.” ifadesini kullanmıştı. Azerbaycan, Ermenistan’ın provokasyonlarıyla başlayan çatışmada ölen yaklaşık 100 Ermeni askerinin cesetlerini teslim etmeye hazır olduğunu duyurmuştu.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada 50 askerin şehit olduğunu duyurmuştu. Resmi siteden şehit askerlerinin bulunduğu listeyi güncelleyerek bu sayının 71’e yükseldiğinin bildirdi.
Kaynak: DefenceTürk
Azerbaycan-Ermenistan sınırında son durum Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz