Arjantin TAM 2C tanklarını modernize ediyor

Arjantin’in TAM araç ailesindeki orta sınıf tankı güncel muharebe koşullarına uygun olarak modernize ediliyor.

Arjantin Savunma Bakanlığı, Arjantin Ordusu ve Mendoza merkezli IMPSA (Industrias Mecánicas Pescarmona SA), yerli olarak üretilmiş TAM (Tanque Argentino Mediano/Arjantin Orta Tankı) 2C orta sınıf tank modernizasyonu projesi çerçevesinde kulelerin üretimi ve modernizasyonu için bir anlaşma imzaladı. Frontier India’nın aktardığı üzere, TAM 2C’yi içeren girişim, Arjantin Ulusal Savunma Fonu (FONDEF) tarafından desteklenecek.

Sözleşme, tank üzerindeki iyileştirmeler için yardımcı güç ünitesinin destekleri ve kulenin ekipman taşıma braketi için kaynak hizmetlerini içeriyor.  Arjantin, bu  yıl sonuna kadar iki ila üç TAM-2S tankı hazırlamayı planlıyor. Bunun için Arsenals Taburu 602’de çalışmalar yapılıyor. Mevcut projeye ek olarak IMPSA, Orduya TAM projesi için yedek parça tedarik edecek.

TAM 2C Tankı (Görsel: Army Recognition)

TAM, bir araç ailesi olup, Arjantin Ordusu’nun ana zırhlı ve mekanize unsurudur. Tüm TAM’lar, eskiyen Sherman tanklarının modernize edilmesine karar verildiğinde 1970’lerin sonu ile 1990’ların başı arasında üretilmiştir. Üretiminden bu yana TAM, ayrıca Arjantin Ordusunda hizmet veren bir orta tank olarak da isimlendirilir.

MilitaryLeak’in aktardığı üzere Arjantin, ilk olarak sıfırdan bir muharebe platformu tasarlamak için gerekli deneyim ve kaynaklar için Alman şirketi Thyssen-Henschel ile sözleşme imzaladı. Araç, Alman ve Arjantinli bir mühendis ekibi tarafından geliştirildi ve üretilen araç, Alman Marder Zırhlı Muharebe Aracı şasisinden baz alınarak üretildi.

TAM Zırhlı Muharebe Aracı

TAM platformunun temel hatları belirlendikten sonraki yıllarda çeşitli konfigürasyonlarda araçlar geliştirildi. Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere TAM zırhlı araç ailesinde, VCA ambulans versiyonu, VCA-155 Palmaria taretli kundağı motorlu obüs, VCCDT topçu komuta aracı, VCDA 30-35 mm hava savunma top sistemi entegresi, VCLC çok namlulu roketatar taşıyıcı araç, VCRT zırhlı kurtarma aracı, VCTM zırhlı havan aracı, VCCDT 20 mm topa sahip ZMA, VCPC komuta aracı, VCLP köprü katmanı aracı bulunmaktadır.

TAM VCA 155mm Kundağı Motorlu Obüs (Görsel: Zona Militar)

TAM serisindeki orta sınıf tankların, modern muharebe koşulları için yetersiz kalması sebebiyle, 2010 yılında Arjantin, IMI (İsrail Askeri Endüstrileri), Elbit Systems ve Tadiran tarafından oluşturulan bir konsorsiyum ile bu tankları 2C versiyonuna uyarlamak için anlaştı. Tank için planlanan modernizasyonlarda nişancı ve komutan için bir termal kamera ve ana motor kapalıyken kritik sistemlere güç sağlamak ve rölantide yakıt tüketimini azaltmak için bir yardımcı güç ünitesini içeriyordu. TAM 2C’de ayrıca yeni APFSDS mermileri ve yeni bir HEAT mermisi ve 800 mm’nin üzerinde delme ve 8 km menzile sahip LAHAT güdümlü tanksavar füzeleri ateşleme yeteneği dahil olmak üzere çok sayıda ateş gücü yükseltmesi içeriyor.

TAM 2C modernizasyonu projesi kapsamında tank mürettebatının koruma düzeyinin iyileştirilmesi; kontrol ve ateşleme sistemlerine öncelik tanınması ve kulenin hareketi için eski hidrolik sistemlerin kaldırılması projedeki temel hedefleri oluşturuyor,. TAM 2C Projesi, TAM’ını (Arjantin Orta Tankı), karşılaşabileceği zorlu koşullar çerçevesinde görevini icra etmesine olanak tanıyan tüm teknolojik gelişmelerle güncellemeyi amaçlıyor. TAM 2C yükseltmeleri, TAM’ın hayatta kalma şansını, tehditlere yanıt verme yeteneğini ve hem gündüz hem de gece aktif olarak hizmette bulunmasını da hedeflemektedir. Projede yerel işgücü kullanılıp, katılımcı personelin eğitimi ve teknoloji transferi yapılmaktadır.

Kaynak: DefenceTürk

Arjantin TAM 2C tanklarını modernize ediyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum