Almanya’daki ABD birlikleri ilk kez HiMARS topçu roketi atışı yaptı

Almanya’da bulunan ABD birlikleri, Ukrayna krizinin ortasında topçu roketleriyle atış eğitimleri gerçekleştirdi.

ABD ordusu askerleri, NATO Acil Müdahale Gücü’nü desteklemek için 11 Mart 2022’de Almanya’daki Grafenwoehr Eğitim Alanında (GTA) Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemleriyle (HiMARS) ilk canlı atış testini gerçekleştirdi. İlk canlı atış testi, 16 Çok Namlulu Roketatar Sistemi (MLRS) ile birlikte, ABD ordusunun 1. Taburu ve Table XVIII tabur canlı atışını yürüten 6. Sahra Topçu Alayı ile birlikte gerçekleştirildi.

Pentagon açıklamasına göre bu, aynı anda ateşlenen 18 batarya ile GTA’da yakın tarihte gerçekleştirilen en büyük canlı atış testi. Testler, Rusya’nın işgalinin yol açtığı yıkım göz önüne alındığında, NATO üzerinde Ukrayna’ya yardım sağlamaktan daha fazlasını yapması için artan baskının ortasında geliyor.

Almanya’daki ABD ordusu topçu roket mürettebatı (Görsel: DVIDS)

Konu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in dün Brüksel’de yaptığı NATO Bakanlar Toplantısında gündeme geldi. Konuyla ilgili konuşan Stoltenberg, “Uzun vadede toplu savunmamızı ve caydırıcılığımızı yeniden yaratmalıyız. Bugün, askeri komutanlarımıza kara, hava, deniz, siber ve uzay gibi tüm alanlarda seçenekler geliştirmeleri için görev verdik.” ifadelerini kullandı.

HiMARS topçu roketi bataryası, standart bir MLRS’den daha küçük olması, bir C-130’a sığması ve Avrupa’daki herhangi bir uçak pistine konuşlandırılıp, atış yapılıp geri dönebilmesi avantajlarıyla ABD ve NATO kuvvetleri için esnek bir caydırıcılık seçeneği sunuyor.

Bu bağlamda sistem, Kasım 2020’de 352. Özel Harekat Kanadı ile Rapid Falcon Tatbikatı sırasında Romanya’daki 41. Sahra Topçu Alayı’na teslim edilmiş ve ateşlemenin ardından yine C-130’la geri götürülmüştü. Ayrıca NATO tarafından yapılan açıklamaya göre GTA’daki bir sonraki canlı atış testi 24 Mart 2022 tarihinde yapılacak.

Kaynak: DefenceTürk

Almanya’daki ABD birlikleri ilk kez HiMARS topçu roketi atışı yaptı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum