A400M nakliye uçağından İHA kullanımı

Yakın zamanda yapılan bir test sırasında A400M, havadayken açılan arka kargo rampa kapısından bir İHA sistemi bırakıldı. İnsansız hava araçları, çeşitli görevler için kuvvet çarpanları olarak hizmet ederken, pilotları da tehlikeden uzak tutabilir. İnsanlı insansız ekip oluşturma (MUM-T), Remote Carrier’ların insanlı uçaklarla uyum içinde çalışmasına ve rakipleri şaşırtmak, aldatmak, caydırmak ve vurmak için yeni taktik alanları açmasına olanak tanıyacak.

A400M uçuş testi sırasında, Uzak Taşıyıcı görevi gören Airbus yapımı bir Do-DT25 drone, Almanya (Resim kaynağı: Airbus)

A400M uçuş testi sırasında, Uzak Taşıyıcı görevi gören Airbus yapımı bir Do-DT25 drone, Kuzey Almanya’daki bir test aralığında serbest bırakıldı. Fırlatmadan kısa bir süre sonra İHA’nın paraşütü açıldı ve güvenli bir şekilde yere indirildi. Test boyunca İHA’ya bağlanıldı ve veriler A400M “ana uçağa” iletildi. Bu veri aktarımı, Uzak Taşıyıcıların bir muharebe bulut ağına nasıl bağlanabileceğini, savaş alanında “göz ve kulak” rolüne hizmet ederek hayati bilgiler sağlayan ve aynı zamanda görevleri sırasında insanlı hava aracı operatörleri tarafından görevlendirilmelerini sağlayan Uzak Taşıyıcıların nasıl bağlanabileceğini göstermektedir.

Airbus yapımı Do-DT25 (Resim kaynağı: Airbus)

Airbus, A400M uçağını İHA konuşlandırma için platformu doğrulamaya devam edecek. Süreçte çok sayıda İHA’nın konuşlandırılması öngörülmekte. Çok rollü hava nakliyecisinin büyük kargo bölmesinin 40 veya daha fazla İHA taşıyabilmesi bekleniyor. Daha önce Airbus, insanlı bir komuta ve kontrol uçağında havalanan bir görev grubu komutanı tarafından beş Do-DT25 İHA’yı kontrol edebilme kabiliyetini gösterdi. Bağlantı, insan-makine arayüzü ve görev grubu yönetimi aracılığıyla ekip oluşturma zekası kavramı gibi unsurların doğrulanması, Geleceğin Savaş Havası Sisteminde Uzak Taşıyıcıların kuvvet çarpanları olarak kullanılmasına yönelik önemli adımları oluşturdu.

Kaynak: DefenceTürk

A400M nakliye uçağından İHA kullanımı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum