Rusya’nın denizaltı kablolarına sabotaj düzenleyeceği iddiası

NATO İstihbarat Şefi, Rusya’nın Ukrayna’ya destek veren ülkeleri cezalandırmak için denizaltı kablolarına sabotaj düzenleyebileceği uyarısında bulundu.

NATO İstihbarat Şefi, yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya destek veren Batılı ülkeleri cezalandırmak için denizaltı kablolarına sabotaj düzenleyebileceği uyarısında bulundu. Brüksel, Kuzey Akım saldırılarının ardından ittifak denizaltı altyapısını koruma çabalarını artırırken NATO İstihbarat Şefi, Reuters’e yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya destek veren Batılı ülkeleri cezalandırmak için denizaltı kablolarına sabotaj düzenleyebileceğini söyledi.

David Cattler gazetecilere verdiği demeçte Rusya’nın Batı’daki yaşamı sekteye uğratmak ve Ukrayna’ya destek sağlayan ülkelere karşı koz elde etmek amacıyla denizaltı kablolarını ve diğer kritik altyapıları hedef alabileceğine dair endişelerin arttığını belirtti.

Kuzey Akım sabotajı

Bu kapsamda Cattler, Rusların bu alanda yıllardır görülmediği kadar aktif olduklarını belirterek Atlantik boyunca son yıllara kıyasla daha fazla devriye gezdiklerini ve Kuzey ve Baltık denizlerindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi.

Denizaltı kablolarına ve boru hatlarına yönelik tehditler, Eylül 2022’de henüz sebebi açıklanamayan patlamaların Baltık Denizi üzerinden Rusya’dan Almanya’ya gaz sevk etmek üzere inşa edilen Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarını felce uğratmasından bu yana kamuoyunun ilgi odağı haline geldi. Devam eden soruşturmalara atıfta bulunan Cattler, saldırıların arkasında kimin olduğu konusunda spekülasyon yapmaktan kaçındı.

(Görsel: Reuters)

Denizaltı kabloları saniyede yaklaşık 200 terabaytlık hızlarla dünyadaki internet trafiğinin yaklaşık %95’ini taşıyor. NATO’ya göre bu 400 kablonun 200’ü kritik olarak kabul ediliyor. Konunun önemine dair açıklamalarda bulunan Cattler, “Toplamda, her gün tahminen 10 trilyon dolar değerinde finansal işlem gerçekleştiriyorlar, yani bu kablolar gerçekten de ekonomik bir kilit taşı. Rusya müttefiklerin kritik altyapısını hem karada hem de deniz dibinde aktif bir şekilde haritalandırıyor” dedi. Ek olarak Cattler, bu işlemi Rus Savunma Bakanlığı’nın bir bölümü tarafından yürütülen sualtı keşif programının bir parçası olarak tanımladı.

Bununla birlikte NATO müttefiklerinin deniz dibinden elektronik ya da akustik bilgi toplayabilen sensörlerle donatılmış Rus gemilerini yakından izlediğinin altını çizen Cattler, bahse konu gemilerin casus gemilerin antenlerinden ya da kritik bölgelerin yakınındaki olağandışı faaliyetlerinden tespit edilebileceğini söyledi.

NATO, Kuzey Akım patlamalarının ardından Kuzey ve Baltık denizlerinde devriye gezen gemi sayısını önemli ölçüde arttırdı ve Kritik Denizaltı Altyapısı Koruma Hücresi kurdu. Şubat ayından bu yana yeni hücrenin başında bulunan Alman Korgeneral Hans-Werner Wiermann “Tehdit gerçek ve NATO bu konuda adım atıyor” dedi.

Kaynak: DefenceTürk

Rusya’nın denizaltı kablolarına sabotaj düzenleyeceği iddiası Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum