Yunanistan’ın ilk M-346 uçağı ülkeye ulaştı

Yunanistan’ın Leonardo’dan sipariş ettiği 10 adet M-346B eğitim uçaklarından ilk ikisi Kalamata Hava Üssü’ne indi.

Yunanistan’ın İtalyan Leonardo’dan sipariş ettiği 10 adet M-346B eğitim uçaklarından ilk ikisi Kalamata Hava Üssü’ne indi. Bu kapsamda Yunanistan Hava Kuvvetleri, resmi Twitter hesabından ilk iki adet M-346B eğitim uçağının Yunanistan’a ulaştığına dair video paylaştı. Bahse konu videoda iki uçak havada uçarken ve piste iniş yaparken görülmekte. Teslim alınan uçakların Yunanistan’ın Kalamata Hava Üssü’nde görev alması bekleniyor.

Yunanistan’ın 2021 yılında Leonardo’dan sipariş verdiği 10 adet M-346B eğitim uçaklarının ilki, İtalya’daki Leonardo’nun Caselle Havaalimanı’nda test uçuşuna çıkmıştı. Test uçuşunu başarıyla gerçekleştiren M-346B kısa süre sonra piste güvenli bir şekilde iniş gerçekleştirmişti.

Şubat’ın ikinci haftasında 2. uçağın da test uçuşu gerçekleştirmişti. Test uçuşu gerçekleştirilen uçağın bir kısmı yeşil renk boyalıydı ve geçici olarak CSX.55277 kuyruk numarasına sahipti. Sipariş verilen tüm uçakların ne zaman Yunanistan’a ulaşacağı hakkında ise bilgi yok.

M-346’ların Afrika’ya açılma süreci

İtalya merkezli Leonardo şirketinin geliştirdiği M-346 eğitim ve hafif taarruz uçağı, Mısır ile birlikte Afrika kıtasında etkisini göstermeye başladı. Mısır Hava Kuvvetleri’nin Batı menşei jet uçaklarının pilotlarının yetiştirilmesi için ortaya çıkan yeni jet eğitim ihtiyacını karşılamak için İtalya’ya M-346 siparişi vermişti.

Mısır, şirkete 24 adet M-346 siparişi vermişti. Siparişin toplam maliyeti ise 500 milyon euro olarak açıklanmıştı. Mısır Hava Kuvvetleri hali hazırda envanterde bulunan Alpha jetini bu siparişle birlikte envanterden çıkaracak.

M-346B eğitim uçağı Görsel: Leonardo

Nijerya Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Isiaka Oladayo Amao ise gerçekleştirdiği açıklamada, İtalyan yapımı 12 adet AW109 Trekker genel maksat helikopteri ve 24 adet Alenia Aermacchi M-346 Master hafif taarruz uçağı alındığını duyurmuştu. Anlaşmanın tahmini 1.2 milyar euro değerinde olacağı ve İtalyan jetlerinin Nijerya Hava Kuvvetleri (NAF) tarafından kullanılan eski Dassault Alpha jet A/E’nin yerini alacağı belirtilmişti.

M-346 Master Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı

Aermacchi M-346 Master eğitim ve hafif taarruz uçakları, çift motorlu transonik gelişmiş eğitim ve hafif taarruz uçaklarından oluşan bir ailedir. Bu bağlamda M-346, yeni nesil savaş uçaklarına pilot yetiştirilmesi için kullanılmaktadır. M-346, tam yetkili dörtlü bir dijital uçuş kontrol sistemi içermektedir.

Air Recognition tarafından yapılan habere göre uçağın optimize edilmiş aerodinamik konfigürasyonu sayesinde çok yüksek hücum açısı ile (30° dereceden fazla) tam manevra kabiliyeti ve kontrol edilebilirlik sağlanmaktadır. Uçak, maksimum 1.375 deniz mili menzile sahiptir. Ek olarak uçak, üç harici yakıt tankı taşıyabilmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Yunanistan’ın ilk M-346 uçağı ülkeye ulaştı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum