Yunanistan’a F-16 Viper teslimatı devam ediyor

Lockheed Martin Europe tarafından yapılan paylaşımda Yunanistan’a F-16’nın Viper konfigürasyonuna modernize edilmiş 10 adet savaş uçağının teslim edildiği açıklandı. Yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Yunanistan Hava Kuvvetleri ile birlikte “Viper” konfigürasyonuna yükseltilen 10. F-16 jetini Yunanistan’a teslim ederek pilotlarının bölgede ortaya çıkan tehditlerin bir adım önünde olmalarını sağladık.”

İlk Yunan F-16 Viper, F-35 savaş uçaklarının eşliğinde Yunanistan’a dönmüştü

Yunan Hava Kuvvetleri’nin “005” seri numaralı F-16 Viper savaş uçağı, ABD’de 2.5 yıl süren kapsamlı testlerin ardından Yunanistan’a dönmüştü. Yunanistan merkezli Kathmerini gazetesi tarafından yapılan haberde bahse konu uçağa üç İsrail F-35 savaş uçağının eşlik ettiği aktarılmıştı.

“005”, Yunanistan’da ilk uçuş testlerini başarıyla tamamladıktan sonra 4 Şubat 2021’de ABD’ye uçmuştu. Modernize edilen F-16, Haziran ayı başında Amerikan topraklarında süren testlerini tamamlamıştı. Ancak bahse konu uçak, Yunanistan’a dönmek için “yeşil ışık” bekliyordu. Çünkü Teksas’tan Atina’ya yapılacak uçuşun lojistik açıdan zorlu ve maliyetlidir. Bu nedenle ABD, Yunan F-16 Viper’ın transferini İsrail’e nakledilmesi gereken 3 adet F-35 ile birleştirdi.

(Görsel: Miguel Santos)

Dört savaş uçağı, 18 Haziran Salı sabahı erken saatlerde yola çıkmıştı. Edinilen bilgiye göre uçaklar, Teksas yerel saati ile sabah 5.20’de Fort Worth üssünden kalkmıştı. Ardından uçaklar 8 saatlik bir uçuşun ardından yerel saat ile 17.45’te Azor Adaları’na inmişti. Bu uçuşla yaklaşık 6.000 kilometrelik bir mesafe kat edilmişti.

Yunan F-16 Viper ve İsrail F-35 savaş uçaklarına uzun yolculuk boyunca 2 adet Amerikan KC-135 tanker uçağı eşlik etmişti. İlk uçak onlarla kalkıştan birkaç saat sonra havada buluşmuş ve yakıt ikmali gerçekleştirmişti. İkinci KC-135 ise yarı yolda iken yakıt ikmali gerçekleştirmişti.

Kaynak: DefenceTürk

Yunanistan’a F-16 Viper teslimatı devam ediyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum