Ukrayna, İHA’lara karşı savunma sistemleri tedarik edecek

Ukrayna, önümüzdeki dönemlerde düşman İHA unsurlarına karşı yüksek hızlı ve etkin çözümler elde edecek.

The Defense Post’un aktardığı üzere; ABD merkezli L3Harris şirketi tarafından tasarlanan Vampire isimli yeni bir İHA/SİHA’lara karşı savunma sistemi, Ukrayna’ya tedarik edilecek. Ağustos ayının son haftasında yapılan açıklamalarda bu tedarik anlaşmasının, ABD ve Ukrayna arasında uzlaşılmış olan daha kapsamlı bir yardım paketi için ikincil sözleşme niteliği taşıdığı ifade edilmekte.

L3Harris şirketi, sipariş edilen Vampire sistemlerinin tamamını yaklaşık 9 aylık bir süre zarfında teslim etmeyi ön görmekte. Bahsi geçen geniş kapsamlı yardım, Ukrayna’nın bağımsızlık gününün ve Rus işgaline karşı verilen altı aylık mücadelenin kutlanması çerçevesinde yaklaşık 2.98 milyar dolarlık bir askerî yardımdır.

APKWS Görsel: BAE Systems

L3Harris’in geliştirdiği Vampire (Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment), günümüz muharebe standartları düşünüldüğünde kolay taşınabilen ve pek çok platforma entegre edilip kullanılabilen bir sistemdir. Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere Vampire, BAE şirketi tarafından üretilen 70mm’lik lazer güdümlü APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System) ve diğer lazer güdümlü mühimmatları kullanmakta. APKWS, döner kanatlı hava hedeflerini beş kilometreye ve sabit kanatlı sistemleri ise 12 kilometre menzile kadar vurabilmektedir.

Vampire kiti, yapı ve boyut itibariyle askerî araçlar haricinde sivil araçlarda kullanılabilmektedir. Özellikle sivil arazi araçlarına konuşlandırıldığında, İHA sistemlerine karşı yüksek hareket kabiliyetine sahip bir çözüm sunmaktadır. L3Harris Vampire İHA’lara karşı savunma sistemi, iki saatten daha kısa bir sürede araçlara kolayca entegre edilebilir ve tek-er tarafından taşınabilmektedir.

Sistem, aracın içinde bulunan bir tablet aracılığıyla kontrol edilmektedir. Sistem, güç için bünyesinde bulunan bataryaları kullanmaktadır. Entegre edildiği aracın akü/batarya gibi unsurlara bağımlı değildir. Vampire, ISR (istihbarat, keşif ve gözetleme) faaliyetleri için L3 Harris Wescam şirketinin geliştirmiş olduğu MX-10 RSTA bağımsız stabilize edilmiş nişan ve kamera sistemini kullanmaktadır.

Kaynak: DefenceTürk

Ukrayna, İHA’lara karşı savunma sistemleri tedarik edecek Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum