Hindistan’dan Ay’a yumuşak iniş denemesi

Hindistan, Chandrayaan-3 insansız uzay aracını 14 Temmuz 2023’te Ay’a götürmek üzere fırlattı. Görevin başarıyla sonuçlanması halinde Hindistan Ay’a kontrollü iniş gerçekleştiren dördüncü ülke olacak.

Chandrayaan-3, Gezegen Bilimi ve Keşfi Misyonu altında gerçekleştirilecek bir uzay görevidir. Görev Ay’ın güney kutbundaki bazı alanlardaki kraterlerin keşfi için tasarlanmıştır. Chandrayaan-3 uzay aracı, Ay’ın yüzeyini tarayarak mineralojik, topografik ve petrografik haritalar oluşturacak ve Ay’ın yer altı su kaynaklarını araştıracak.

(Görsel: BBC)

Uzay aracı, Ay yörüngesindeki belirli bir noktadan Ay yüzeyine inebilecek bir iniş aracı da taşıyacak. Bu araç, Ay yüzeyine inerek yer yüzeyinden örnekler toplayacak ve Ay’ın yer altı su kaynaklarını daha ayrıntılı şekilde araştırmak için gerekli olan ölçümleri yapacak. Chandrayaan-3, Ay yörüngesinde yaklaşık bir yıl kalacak ve bilimsel veriler toplamak için hazırlıklı olacak. Bu veriler, Hindistan’ın uzay araştırma programını ileriye taşımada önemli yere sahip.

Chandrayaan-3 (Görsel: ISRO)İniş aracı faydalı yükleri

  • Termal iletkenliği ve sıcaklığı ölçmek için Chandra’nın Yüzey Termofizik Deneyi (ChaSTE)
  • İniş yeri etrafındaki sismisiteyi ölçmek için Ay Sismik Aktivitesi Aracı (ILSA)
  • Plazma yoğunluğunu ve varyasyonlarını tahmin etmek için Langmuir Probu (LP)
  • NASA’dan pasif bir Lazer Retroreflektör Dizisi de ay lazer mesafeli çalışmalar için yerleştirilmiştir.

Rover faydalı yükleri

  • İniş sahasının yakınında temel bileşimi türetmek için Alfa Parçacık X-ışını Spektrometresi (APXS)
  • Lazer Kaynaklı Arıza Spektroskopu (LIBS) yerleştirilmiştir.

Ekonomik uzay görevleri

Hindistan’ın uzay programı, geçtiğimiz yıllarda görece düşük maliyetiyle dikkat çekiyor. Bağımsız uzay düşünce kuruluşu Spaceport SAARABHAI’nın Genel Müdürü Dr. Susmita Mohanty, “Hindistan 2018’de, tek bir kutup uydusu fırlatma aracıyla 104 uydu fırlatarak rekor kırdı, bunu yaptık çünkü bilim insanlarımız ve mühendislerimiz, bu 104 uydunun her birini mükemmel yörüngelerine hassasiyetle yerleştirme sanatını ve bilimini biliyorlar.” demişti.

Hindistan’ın tüm uzay görevleri için temel ilkelerin yeniden kullanılabilirlik ve bileşenleri öz kaynaklardan tedarik etmek olduğu söylenebilir. ISRO’nun eski başkanı, Hindistan’ın maliyeti düşürmek için daha düşük güçte roketler kullandığını ve İsrail’in de benzer bir yöntemi tercih ettiğini aşağıdaki cümlelerle ifade etmişti;

“Ay’ın yörüngesine geçmek için Ay’ın yerçekimi kuvvetini kullanıyoruz. Ay’ın yörüngesine ulaşmak 29 gün sürüyor. Bu Ay’a ulaşmanın en az maliyetli yolu. 2019’un başında fırlatılan İsrail’in Beresheet misyonu da aynı yöntemi izledi”

Kaynak: DefenceTürk

Hindistan’dan Ay’a yumuşak iniş denemesi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum