Polonya, 32 adet AW149 helikopteri satın alıyor

Polonya, 32 adet Leonardo AW149 çok maksatlı helikopter tedariki için 1,76 milyar euro tutarında bir sözleşme imzaladı.

Leonardo’nın bir alt kuruluşu olan Polonyalı PZL-Świdnik, Polonya Savunma Bakanlığı tarafından 32 adet AW149 çok maksatlı helikopter tedariki için brüt 8.25 milyar PLN (yaklaşık 1.76 milyar Euro) değerinde bir sözleşme aldığını açıkladı. Sözleşme Polonya Hükumeti temsilcilerinin huzurunda PZL-Świdnik’in tesisinde düzenlenen resmi bir törenle duyuruldu.

Sözleşme lojistik, eğitim ve simülatör paketlerini de içeriyor. Lojistik paketi, yedek parça ve sarf malzemeleri stoğunun yanı sıra helikopterlerin yer hizmetleri için ekipmanları içermektedir. Eğitim ve simülatör paketi, pilotların ve teknik personelin kapsamlı eğitimini ve bir dizi gelişmiş simülatör ve eğitim ekipmanının teslimini içermektedir.

Yeni helikopterler, asker taşıma ve hava desteği gibi görevleri yerine getirme kapasitesine sahiptir. Helikopterlerin teçhizatı, aynı zamanda, muharebe operasyonlarında yaralı tahliyesi, arama kurtarma, yakın hava desteği ve malzeme nakliyesi gibi görevler için kullanılmalarına da izin verecek şekilde tasarlandı.

Söz konusu sözleşmede ana yüklenici olan PZL-Świdnik, yeni helikopterler için yerel bir üretim hattına ev sahipliği yapacak. Bu nedenle Leonardo, PZL-Świdnik’in rekabet gücünü ve endüstriyel yeteneklerini önemli ölçüde güçlendiren, 2010 yılından bu yana halihazırda yatırılan yaklaşık 1 milyar euroya ek olarak Polonya’daki tesisine daha fazla yatırım yapacak.

 AW149 Genel Maksat Helikopteri

AW149, askeri ve paramiliter uygulamalar için 7 ila 8 ton sınıfı çok amaçlı bir helikopterdir. Helikopterin maksimum 278 km/saat (150k) seyir hızı ve maksimum tam ağırlıkta 6.000 ft’den fazla asılı irtifa tavanı vardır. Helikopter, 18 personel taşıyabilir ve 920 km’yi aşan bir menzile sahiptir. Ağır hizmet tipi geri çekilebilir tekerlekli iniş takımı, hava aracının hem yere taksi yapmasına hem de engebeli arazide kullanılmasına olanak tanır.

AgustaWestland (şimdiki adı Leonardo Helikopter), AW149 çok maksatlı helikopterini 2006 yılının Haziran ayında yapılan Farnborough Air Show’da tanıtmıştı. Tasarım, Leonardo’nun ürün yelpazesindeki 6.4 ton AW139 ve 10.6 ton NH90 helikopterleri arasında yer almaktadır. AW149, 14 metre çapında beş kanatlı bir ana rotora ve dört kanatlı bir kuyruk rotoruna sahiptir. Rotorlar balistik toleranslıdır. Helikopter ilk uçuşunu 2009 yılı Kasım ayında, ikinci prototip ise ilk uçuşunu 2011 yılı Şubat ayında tamamlamıştır.

AW149 helikopteri, her biri 1.477 kW’lık (1.980hp) güç veren 2 adet General Electric CT7-2E1 turboşaft motoru tarafından desteklenmektedir. Motorlar bir hava partikül ayırıcısı ile donatılmıştır. Kapalı devre yakıt ikmali sistemi, hızlı yakıt ikmali sağlamaktadır.

Genel Özellikleri

Mürettebat: 2

Kapasite: 18 maksimum veya 12 muharebe yüklü birlik veya 2.720 kg dış yükü

Uzunluk: 17,57 metre

Genişlik: 3,06 metre

Yükseklik: 5,14 metre

Kaynak: DefenceTürk

Polonya, 32 adet AW149 helikopteri satın alıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum